Een facelift is een chirurgische cosmetische ingreep. Net als voor andere chirurgische ingrepen geldt dat een goede voorbereiding belangrijk is. Onderstaand geven wij u een aantal aandachtspunten als het gaat om de voorbereiding op een facelift.

Bij een facelift wordt de incisie gemaakt bij het oor. De littekens daarvan zullen met name de eerste maanden na de ingreep vrij rood zijn en daarom opvallen. Later gaan ze weer meer de kleur van de omliggende huid aannemen. Wanneer u normaal gesproken uw haar kort draagt boven uw oor, kunt u overwegen om uw haar in de aanloop naar de facelift wat te laten groeien zodat u de eerste maanden na de operatie deze littekens kunt verbergen.

Voor een mooi herstel van de littekens na een facelift is het absoluut belangrijk dat u meerdere weken vóór (en ook ná) de ingreep stopt met roken. Nicotine vernauwt de bloedvaten en verstoort daardoor het herstel van de littekens. Ook vergroot roken de kans op het afsterven van een deel van de huid en ook de kans op het ontstaan van een infectie. Het herstel duurt dan langer en de kans bestaat dat de littekens niet mooi genezen waardoor ze (ook later) meer blijven opvallen. Het beste is om minstens zes weken voor de ingreep en een aantal weken na de ingreep te stoppen met roken. Nog beter is het uiteraard om de ingreep als aanleiding te zien om geheel te stoppen met roken.

Wanneer u medicijnen gebruikt die bloedverdunnend werken dan moet u daar enkele dagen tot (ruim) een week voor de facelift mee stoppen. Dit omdat anders het bloed te dun is en daardoor de kans op (na)bloedingen te groot om de operatie door te laten gaan. Overleg met uw behandelend arts of stoppen mogelijk is, hoelang u moet stoppen met deze medicijnen en wanneer u ze na de ingreep weer mag innemen. Ook gewone aspirines of pijnstillers die aspirines bevatten werken bloedverdunnend en mogen dus enige tijd niet worden ingenomen.

Gedurende enkele dagen voor de facelift mag u geen alcohol drinken. Een paar dagen na de ingreep mag u weer alcohol gebruiken mits uw medicijngebruik dat niet verbiedt.

Na de facelift kunt u een tijdje even geen lenzen dragen omdat het indoen en uitdoen daarvan te veel druk op het behandelde gebied geeft. Neem dus een bril mee zeker wanneer de sterkte hoog is.

Wanneer u de facelift onder algehele narcose ondergaat moet u er rekening mee houden dat u nuchter moet zijn. Wanneer u voor het laatst nog iets mag eten hangt af van het tijdstip van de operatie. Vindt de ingreep in de ochtend plaats dan mag u vanaf 24.00 uur de nacht ervoor niets meer eten. Als de facelift in de middag wordt gedaan dan kunt u vroeg in de ochtend (rond 07.00 uur) nog een licht ontbijt nemen. Drinken van thee of water kan meestal nog tot twee uur voor het tijdstip van de operatie. Doorgaans hoort u enkele dagen voor de ingreep op welk tijdstip deze plaatsvindt.

Regelt u vooraf dat u op de dag van de ingreep naar de kliniek wordt gebracht en na de ingreep ook weer wordt opgehaald. U mag die dag zelf beslist geen autorijden of anderszins deelnemen aan het verkeer. Omdat u na de ingreep het een paar dagen rustig aan moet doen is het ook zinvol om vooraf iemand te vragen u thuis te komen helpen.

Gebruik op de dag van de ingreep geen make-up of gezichtscrème. Laat horloge en sieraden thuis. Deze moeten toch worden afgedaan en dan kunt u ze wellicht verliezen of vergeten. De klinieken stellen zich daarvoor veelal niet aansprakelijk. Zorg verder dat u kleding aantrekt die makkelijk draagt. En tot slot, als u in de kliniek moet overnachten, vergeet dan niet om de daarvoor benodigde spullen mee te nemen (nachtkleding en toiletspullen).

Indien u gewend bent om uw haar te verven hou er dan rekening mee dat u dit een maand na de facelift niet mag doen. Dus dan is het handig om dat nog kort vóór de ingreep te doen.

Voor uw medisch dossier worden fotos gemaakt waar het te behandelen gebied duidelijk op staat. Deze fotos vooraf worden later vergeleken met fotos achteraf van het resultaat van de facelift die overigens pas gemaakt worden als dat resultaat definitief is.

De chirurg tekent het te behandelen gebied af en de plekken waar de incisies moeten komen.

Meestal wordt u dan ook nog even in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen. Het meeste is al besproken tijdens het consult/gesprek bij het eerste bezoek aan de kliniek, maar er kunnen natuurlijk altijd nog bepaalde vragen opkomen.

Bij een facelift onder narcose heeft u voorafgaand aan de ingreep eerst nog een gesprek met de anesthesist. Vooraf heeft u vragenlijsten in moeten vullen en deze worden met u doorgenomen. Doel hiervan is om na te gaan of u wellicht een verhoogd risico heeft op ongewenste (allergische) reacties op de narcose. Indien er geen problemen verwacht worden neemt de anesthesist u mee naar de operatiekamer en wordt u daar in slaap gebracht. Dat kan via een infuus of met een kapje. Tijdens de ingreep worden uw lichaamsfuncties in de gaten gehouden (hartslag, bloeddruk, ademhaling etc)

Wanneer de facelift onder plaatselijke verdoving wordt gedaan dan wordt deze met een paar kleine injecties toegediend. Deze prikken kunnen even vervelend aanvoelen.