Op de onderstaande informatie rust het copyright © en de disclaimer.
Bij het bleken van tanden wordt waterstofperoxide gebruikt. De waterstofperoxide is opgenomen in een gel die op de tanden wordt aangebracht. Tijdens het bleekproces komt uit deze stof zuurstof vrij dat in het glazuur en tandbeen dringt en vervolgens de moleculen die de verkleuring veroorzaken afbreekt.
Het bleken van tanden kan volgens de onderstaande methoden plaatsvinden.
Thuis bleken met een bleeklepel
De tandarts maakt een afdruk van uw gebit aan de hand waarvan een mal wordt gemaakt. Hieraan wordt een flexibele kunststof lepel bevestigd die ruimte bevat om de bleekgel in aan te brengen. U krijgt bij uw tweede bezoek aan de tandarts een instructie en vervolgens neemt u de bleeklepel en de gel mee naar huis. Na het inbrengen van de gel dient u de lepel zon 6 uur in te houden. Dit kan overdag maar ook in de nacht. Voor een goed resultaat moet dit gedurende enkele weken worden herhaald.
Bij de tandarts in de wachtkamer bleken met een bleeklepel
Hierbij wordt een bleekgel gebruikt met een sterkere concentratie bleekstof waardoor u de lepel minder lang in hoeft te houden (een half uur tot twee uur). Ook deze methode moet echter vaak enkele malen worden herhaald.
Doe het zelf pakketten
Steeds vaker worden (via internet) zogenaamde doe het zelf pakketten aangeboden voor thuis bleken. Over het algemeen wordt afgeraden om zonder overleg met uw tandarts van dit soort pakketten gebruik te maken.
Tanden bleken met een lamp of laser
De nadelen van de bleeklepel zijn het ongemak en de lange periode die deze methode in beslag neemt. Bij het gebruik van een lamp of laser wordt het bleekproces dusdanig versneld dat voor het behalen van het gewenste resultaat één behandeling van een uur kan volstaan. U kunt dit laten doen bij uw eigen tandarts of bij een kliniek.
Voor het verkrijgen van een zo goed mogelijk resultaat is het raadzaam om voordat het bleken van de tanden begint het gebit te laten reinigen en polijsten zodat eventuele aanslag wordt verwijderd.
De tanden worden vervolgens blootgelegd met behulp van een rubber lapje wat tevens het tandvlees tegen de bleekgel beschermt. Het is ook mogelijk het tandvlees te beschermen met behulp van een speciale gel. Ook de lippen worden beschermd.
Tijdens de behandeling moet eventueel een speciale beschermingsbril worden gedragen. Vervolgens wordt de bleekgel op de tanden aangebracht en het bleekproces versneld door de lamp of laser.
Na afloop wordt eventueel nog een fluoride laag aangebracht om er voor te zorgen dat de gebleekte tanden minder gevoelig worden voor verkleuringen.
De methode met de lamp of laser wordt onder diverse merknamen door tandartsen of klinieken aangeboden afhankelijk van het soort licht en de concentratie van waterstofperoxide dat gebruikt wordt.
Het gebruik van bleektandpasta
Op de markt worden tandpastas aangeboden met bleekmiddelen die tanden witter zouden maken. Uit studies is gebleken dat deze tandpastas de tanden niet duidelijk zichtbaar witter maken maar hooguit kunnen helpen bij het voorkomen van nieuwe verkleuringen. Er moet altijd op gelet worden dat dergelijke tandpastas geen stoffen bevatten die de tanden (op den duur) kunnen beschadigen. Raadpleeg altijd eerst uw tandarts hierover.
Het bleken van dode tanden
Het bleken van levende tanden vindt plaats van buiten naar binnen (zogenaamd vitaal bleken).
Het bleken van dode tanden echter vindt plaats van binnen naar buiten (avitaal bleken). De tandarts verwijdert eerst de vulling uit de tand. Daarna vult hij de tand met bleekmiddel en sluit de tand af met een tijdelijke vulling. Dit bleekproces zal enige dagen in beslag nemen en kan enkele malen herhaald worden al naar gelang het behaalde en gewenste resultaat.