Het gebruik van de laser voor het behandelen van rimpels kan worden onderverdeeld in verschillende methoden die hieronder verder worden toegelicht. Iedere methode heeft haar eigen specifieke techniek.
CO2-laser therapie
Bij deze techniek die ook bekend staat als laserresurfacing wordt met behulp van de laser het water in de huidcellen verdampt. Van deze huidcellen blijft alleen een grijzig laagje stof over dat met een gaasje voorzichtig wordt verwijderd. Omdat de laser computergestuurd is kan deze zeer gecontroleerd tot op ééntiende millimeter nauwkeurig werken zodat slechts een flinterdun laagje wordt verwijderd en dus voorkomen wordt dat er teveel huid wordt weggehaald. Indien nodig wordt een tweede of zelfs een derde laagje huid verdampt.
Afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied en de diepte van de rimpels duurt een behandeling een half uur tot twee uur waarna u meteen naar huis kunt. Hierbij is het verstandig om u te laten begeleiden. U mag in ieder geval na de behandeling niet zelf autorijden.
Een behandeling van het gehele gezicht vindt meestal plaats onder algehele verdoving. Bij een behandeling van een deel van het gelaat wordt alleen dat deel verdoofd door ter plekke een verdovingsvloeistof te injecteren. Dit laatste is even pijnlijk. Voor het gewenste resultaat is normaal gesproken maar één behandeling nodig.
Een CO2-laserbehandeling geeft zeer behoorlijke resultaten maar kent tegelijkertijd een wat lange en intensieve herstelperiode.
Het herstel na een CO2-laser behandeling
Bij de behandeling komt geen bloed vrij omdat de haarvaatjes door de warmte meteen dichtschroeien. Wel zal de huid rood en gezwollen zijn en er uitzien alsof deze aan het vervellen is. De napijn direct na de ingreep kan voor iedere patiënt weer verschillend zijn. Als hier sprake van is dan volstaat meestal een paracetamol. De herstelperiode verloopt verder pijnloos.
U moet er rekening mee houden dat u de eerste paar weken niet toonbaar bent en dus niet kan werken of aan andere activiteiten kan deelnemen.
Direct na de ingreep wordt de behandelde huid ingesmeerd met een speciale zalf die infecties moet voorkomen en het vochtgehalte op peil houdt. Op de dag van de behandeling moet dit om het uur opnieuw worden aangebracht. Op de tweede tot en met de vijfde dag wordt deze om de twee uur aangebracht met voor de nacht één keer een dikke laag. Na de vijfde dag wordt een lichtere zalf gebruikt. De zwelling zou dan echter al grotendeels verdwenen moeten zijn maar de roodheid kan tot enkele maanden aanhouden. Gedurende deze maanden mag de huid niet worden blootgesteld aan de zon en na die tijd moet een zonnecrème met een goede bescherming worden gebruikt.
Welke resultaten mag ik verwachten van een CO2-laser behandeling?
Het verwijderen van de bovenste huidlaagjes heeft tot gevolg dat lijntjes en rimpels gaan afvlakken en daardoor minder zichtbaar worden. Ouderdomsvlekken zijn meestal compleet verdwenen. De verwijderde huidlagen worden door een nieuwe jongere huid vervangen die gladder en soepeler is, meer vocht bevat en beter van kleur is. Bovendien krimpt het onderliggende bindweefsel met zon 10 tot 15 % waardoor de huid strakker wordt. Kortom de behandeling vermindert niet alleen de rimpels maar zorgt voor een algehele jongere uitstraling.
Hoe lang houdt het resultaat van een CO2-laserbehandeling aan?
Het resultaat van een CO2-laser behandeling is niet permanent maar bij een goede huidverzorging kan deze 5 tot 10 jaar aanhouden. Roken en teveel in de zon liggen zonder goede bescherming doen het effect van laserresurfacing sneller teniet.
Wat zijn de bijwerkingen en risico’s van een CO2-laserbehandeling?
Net als bij andere chirurgische ingrepen bestaat er een risico op allergische reacties op de verdoving of de gebruikte desinfecteermiddelen. Bovendien is er een kleine kans dat er infecties optreden.
Door de laserbehandeling wordt de huid lichter van kleur hetgeen enkele jaren kan aanhouden. Door blootstelling aan het zonlicht zal de kleur geleidelijk aan weer normaliseren. Deze bijwerking vormt met name een probleem indien slechts een gedeelte van de huid is behandeld omdat de nieuwe blekere huid dan gaat opvallen. Vooral bij mensen met een wat sterkere gepigmenteerde huid is de kans hierop groot en deze worden daarom meestal geadviseerd om het gehele gezicht te laten behandelen.
In sommige gevallen treden er pigmentstoornissen (verkleuringen of vlekken) op die langdurig aanhouden. Tijdens het consult vooraf is het belangrijk dat de arts zo goed mogelijk kijkt naar de kans op dit soort complicaties.
Na een CO2-laserbehandeling die niet deskundig is uitgevoerd zodat er te diep wordt behandeld kunnen littekens ontstaan in het behandelde gebied.
Tot slot kan de roodheid na de behandeling bij sommige mensen lang aanhouden en kan er enige tijd een trekkend gevoel aan de oogleden ontstaan.
De gefractioneerde lasertherapie
Bij de gefractioneerde laserbehandeling (fractional lasertherapie) worden met een laser op elke vierkante centimeter huid 200 tot 300 gaatjes met een doorsnede van 0,1 mm tot een diepte van 1 mm in de huid gebrand. Hierdoor worden als het ware hele kleine huidkolommen beschadigd. Het lichaam reageert daarop door de beschadigde cellen razendsnel te vervangen door nieuwe cellen. Deze worden vanuit de omliggende cellen aangemaakt hetgeen zich binnen één dag voltrekt. Een behandeling duurt 20 tot 30 minuten. Voor het gewenste resultaat zijn drie tot zes behandelingen nodig met een tussenpoos van één tot enkele weken.
Voor de behandeling is een speciale FSR laser nodig (Fractional Skin Resurfacing Laser) zoals de Matisse Laser.
De gefractioneerde laserbehandeling is een nieuwe methode waarbij de goede resultaten van de traditionele CO2-laserbehandeling kunnen worden benaderd maar die veel patiëntvriendelijker is. De voordelen van de gefractioneerde methode ten opzichte van de CO2-laserbehandeling zijn:
- Er is geen verdoving nodig vanwege een ingebouwde koeling.
- Na een fractional laserbehandeling is de huid weliswaar rood en gezwollen echter dit trekt vrij snel weg en gaat dan over in een enkele dagen durende (gewenste) lichtbruine kleur. Bij de CO2-laserbehandeling kan de roodheid maanden aanhouden.
- Mede door de ingebouwde koeling ontstaan er niet echt wonden of blaren en is daardoor de kans op infecties veel kleiner.
- De kans op littekens en pigmentstoornissen is veel kleiner.
- De fractional lasertherapie werkt verticaal en stimuleert daarom ook het onderliggende bindweefsel waardoor de huid steviger kan worden.
Een nadeel van de fractional lasertherapie ten opzichte van de CO2-laserbehandeling is dat er meerdere behandelingen nodig zijn. Het werkverzuim per behandeling is weliswaar veel geringer en ook andere activiteiten kunt u na de behandeling snel weer oppakken maar u moet wel meerdere malen naar de kliniek.
De voordelen wegen echter wel zwaarder. De behandelingen zijn veel minder ingrijpend en de herstelperiode heeft nauwelijks invloed op uw sociale leven terwijl de resultaten ook zeer behoorlijk zijn.
Voor de ernstigere beschadigde huid (bijvoorbeeld door roken, zonnen of welke leefgewoonte dan ook) kan het zijn dat de CO2-laserbehandeling de aangewezen methode blijft. Voor de “normaal” ouder wordende huid kan de fractional lasertherapie echter voldoende resultaten geven bij het bestrijden van lijntjes, fijne rimpeltjes, pigmentvlekken, huidverkleuringen, oneffenheden en verlies van elasticiteit. Net als bij de CO2 laserbehandeling kan het resultaat meerdere jaren aanhouden.
De niet-invasieve lasertherapie
Een van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van de rimpelbehandeling is de niet-invasieve (non-invasive) laser therapie. Bij deze behandeling wordt niet de huid beschadigd zoals dat wel het geval is bij de CO2-laserbehandeling en de Fractional lasertherapie. In plaats hiervan worden er met de laser lichte beschadigingen aangebracht aan de bloedvaatjes in de huid. Deze worden als het ware lek geschoten. Daardoor verdwijnt er vocht uit deze bloedvaatjes dat actieve stoffen bevat die de bindweefselcellen stimuleren tot de aanmaak van extra bindweefsel. Deze reactie van het lichaam treedt op om de bloedvaatjes beter te beschermen tegen dit soort beschadigingen.
Door het extra bindweefsel wordt de huid steviger en gladder van structuur zodat oppervlakkige rimpels verdwijnen en diepere rimpels minder diep worden. Dit effect treedt geleidelijk op na de behandeling en is maximaal na ongeveer 2 tot 3 maanden. Hierna houdt dit resultaat nog ongeveer 1 jaar aan.
De te behalen resultaten zijn minder fraai dan die van de ander laserbehandelingen (CO2 en Fractional) en ook niet zo langdurig echter het grote voordeel is wel dat niet-invasieve laserbehandelingen nauwelijks bijwerkingen kennen en het gezicht vrijwel direct na de behandeling weer toonbaar is.
Voor de behandelingen zijn diverse lasers beschikbaar zoals de V-beam en N-lite laser.
De L3 laser
Ook deze laser maakt gebruik van niet-invasieve lasertechniek ofwel de huid wordt ook hiermee niet beschadigd. De L3 laser gebruikt zuiver licht met één specifieke golflengte om de stofwisseling van de huidcellen op een biologische wijze opnieuw te activeren. Reeds na één behandeling is er resultaat zichtbaar maar voor een langdurig resultaat is een kuur van ongeveer 10 behandelingen nodig gedurende enkele maanden. De kuur heeft een liftende werking en verstevigt het gezicht. De behandeling wordt goed verdragen en heeft geen bijwerkingen.