Mesotherapie is een techniek waarbij natuurlijke voedingsstoffen met een heel fijn naaldje vlak onder de huid worden ingebracht. Dit vindt plaats om de halve centimeter in het te behandelen gebied. Deze prikjes zijn vrijwel pijnloos maar voor degene die hier last van hebben kan de huid verdoofd worden met een crème. Soms wordt een pijnstillend middel tegelijk met de voedingsstoffen ingebracht. Afhankelijk van het te behandelen gebied kan een behandeling een half uur tot een uur in beslag nemen. Vooraf wordt de huid ontsmet en de hoornlaag van de huid weggenomen.

De ingebrachte voedingsstoffen stimuleren de natuurlijke (stofwisselings)processen in de huidlagen. De natuur wordt als het ware een handje geholpen door de huid te voorzien van die stoffen die door het ouder worden of door bepaalde leefgewoonten steeds minder aanwezig zijn of minder aangemaakt worden. Bij Mesotherapie worden deze stoffen weer aangevuld zodat de huid gestimuleerd wordt zichzelf te vernieuwen en te verjongen.

Mesotherapie kan worden toegepast in het gelaat of delen van het gelaat maar ook in de hals, de decolleté en de bovenzijde van de handen. Mesotherapie is geschikt voor fijne rimpels en lijntjes en het verjongen van de huid zodat er een jeugdiger uitstraling ontstaat. De techniek wordt ook wel Mesolift genoemd.

Welke stoffen worden gebruikt bij Mesotherapie en wat is de werking daarvan?

De stoffen die bij Mesotherapie ofwel de Mesolift worden gebruikt en de werking daarvan zijn:

  • Hyaluronzuur: een natuurlijk bestanddeel van de huid dat zorgt voor een sterke, strakke en elastische huid.
  • Vitamines: deze bestrijden het verdunnen van de huid, stimuleren de vorming van collageen, zorgen voor anti-oxidanten, en verbeteren de bloedsomloop.
  • Aminozuren: deze zuren zorgen ervoor dat weefsel dat door huidveroudering is beschadigd wordt hersteld.
  • Minerale zouten: deze stimuleren de stofwisseling in het weefsel.
  • Coënzymen: deze versnellen de reconstructie van huidweefsel
  • Nucleïnezuren: deze stimuleren de vorming van nieuwe eiwitten in de huid.

Op basis van onderzoek en ervaring kunnen er ook nog andere stoffen worden toegevoegd om de resultaten van de behandeling te verbeteren.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig en is het resultaat van Mesotherapie blijvend?

Voor het gewenste resultaat kunnen er ongeveer 6 a 10 behandelingen nodig zijn verspreid over een periode van enkele maanden. Het beste resultaat wordt bereikt door de eerste drie a vier behandelingen wat sneller op elkaar te laten volgen (bijvoorbeeld met een tussenpauze van ruim een week) en de resterende behandelingen om de maand te laten plaatsvinden.

De natuurlijke stoffen die worden ingebracht bij Mesotherapie worden ook weer door het lichaam afgebroken en afgevoerd. Daarom is het resultaat dat met deze techniek wordt behaald niet blijvend. Wel volstaat het om na de bovengenoemde kuur van 6 a 10 behandelingen een zogenaamde onderhoudsbehandeling te doen van gemiddeld één keer per vier tot zes maanden.

Voorafgaand aan een Mesotherapie behandeling

Omdat er gewerkt wordt met een fijne injectienaald en er dus kleine bloedingen kunnen optreden mogen in de week voorafgaand aan de behandeling geen bloedverdunnende middelen zoals aspirine worden gebruikt en geen alcohol wordt genuttigd.

Na een Mesotherapie behandeling

Na de behandeling zal er doorgaans een lichte roodheid optreden en kan de huid wat gloeien en strak aanvoelen. Ook kunnen er kleine bloeduitstortingen ontstaan. Na enkele uren zullen deze bijwerkingen verdwijnen. De huid moet worden verzorgd met een crème gedurende enige tijd. Sommige mensen moeten na de behandeling enige tijd wat meer urineren. Meestal kunt u de volgende dag uw normale activiteiten weer voortzetten. Het aanbrengen van make-up moet u enkele uren tot een dag na de behandeling uitstellen.

Voorkomen moet worden dat de geïnjecteerde stoffen door overmatige transpiratie vroegtijdig de huid verlaten. Daardoor zou immers de  behandeling minder effectief zijn. Daarom mag gedurende de eerste acht uur na de behandeling niet actief gesport worden. Ook douchen en zonnen wordt dan afgeraden.

Complicaties en risico’s van Mesotherapie

Omdat er geïnjecteerd wordt is er natuurlijk altijd een kleine kans op infecties. Vooraf moet de huid dan ook ontsmet worden en uiteraard moet de kliniek gebruik maken van schone  naalden. De zorgvuldigheid waarmee geprikt wordt is in dit opzicht ook van belang. Daarom is het goed om te weten dat voor het aanprikken van de huid gebruik gemaakt kan worden van een apparaat dat gecontroleerd en op de juiste diepte de stoffen in kan brengen.

De huidskleur kan (enigszins) veranderen door Mesotherapie hetgeen met name opvalt als er slechts plaatselijk wordt behandeld door het verschil van kleur met de omliggende en niet behandelde huid.

Omdat Mesotherapie nog niet heel lang wordt toegepast is over eventuele nadelige effecten op lange termijn nog weinig bekend. In principe wordt gebruik gemaakt van stoffen die van nature al in het lichaam voorkomen dan wel aangemaakt worden en ook weer door het lichaam worden afgebroken. Toch wordt er strikt genomen wel ingegrepen in de natuurlijke (stofwisselings)processen namelijk door deze te stimuleren. Of dit ingrijpen op de lange termijn schadelijke effecten heeft is (nog) niet bekend laat staan welke mate van beïnvloeding nog verantwoord zou zijn.

Vraag aan de kliniek welke stoffen er precies worden gebruikt bij de injecties en welke ervaringen zij daarmee hebben. Ook is het van belang te weten welke hoeveelheden gebruikt worden en of die gebruikelijk zijn.