Bij dermabrasie wordt de huid afgeschaafd tot in de huidlaag onder de opperhuid. Dermabrasie is vooral geschikt om onregelmatigheden van de huid en littekens minder zichtbaar te maken. Hierbij moet u met name denken aan tatoeages, en de meer oppervlakkige rimpels en littekens van acne.
Bij dermabrasie wordt gebruik gemaakt van een snel ronddraaiende borstel met staal-draad of van een snel ronddraaiende schijf met diamantkorrels. De methode wordt daarom ook wel mechanische dermabrasie genoemd. Hoe hoger de druk hierbij is des te dieper wordt de huid afgeschaafd. De behandeling vindt plaats onder plaatselijke of algehele verdoving afhankelijk van de grootte van het te behandelen huidoppervlak. De duur van de behandeling kan slechts enkele minuten zijn tot ruim een uur. Ook dat hangt uiteraard af van de grootte van het te behandelen huidoppervlak. In sommige gevallen zijn meerdere behandelingen noodzakelijk om het gewenste resultaat te krijgen.
Na dermabrasie
Soms wordt de huid na dermabrasie verbonden. In andere gevallen wordt de huid ingesmeerd met een zalf of crème wat dan thuis moet worden voortgezet. Op de behandelde plekken kan de huid aanvoelen alsof u door de zon bent verbrand. In sommige gevallen kunnen zwellingen en korsten ontstaan op het gezicht. Doorgaans is de huid echter na ongeveer een week genezen. Wel zal deze nog een aantal maanden wat rozerood van kleur blijven, en gedurende die periode mag u er niet mee in de zon of onder de zonnebank.
Risico’s en complicaties van dermabrasie
Het meest bekende risico van dermabrasie is dat er pigmentafwijkingen gaan optreden in de behandelde huid, zodat verschillen met de niet behandelde huid zichtbaar worden. Als dit voorkomt dan gaat het meestal om hypopigmentatie wat wil zeggen dat de behandelde huid minder pigment krijgt. Soms is dat tijdelijk maar soms ook niet. Wat minder vaak voorkomt is hyperpigmentatie waarbij juist meer pigment ontstaat. Hyperpigmentatie is vaak tijdelijk en kan in de hand worden gewerkt door teveel blootstelling aan de zon of zonnebank. Mensen van Afrikaanse, Aziatische of Latijnse herkomst hebben een verhoogd risico op hyperpigmentatie.
Afhankelijk van de mate waarin pigmentafwijkingen optreden kan de behandeling in die gevallen toch een bevredigend resultaat geven.
Wordt een dermabrasie te diep uitgevoerd dan kunnen er opvallende groeven of littekens in de huid ontstaan.
Mensen die aanleg hebben voor koortsblaasjes of herpes kunnen als gevolg van de behandeling daar last van krijgen.
Omdat feitelijk een (oppervlakkige) wond ontstaat bij dermabrasie kan er een infectie optreden.
Microdermabrasie
Voor de mensen die de normale (mechanische) dermabrasie te ingrijpend vinden kan microdermabrasie een alternatief zijn. Bij microdermabrasie produceert een apparaatje een fijne straal microkristallen die als het ware de huid zandstraalt zodat een klein laagje van de opperhuid verwijderd wordt. De kracht van het apparaat is instelbaar en samen met het aantal streken over hetzelfde gebied bepaalt dat de dieptewerking. Op deze wijze is de behandeling goed doseerbaar en controleerbaar.
Microdermabrasie ligt wat betreft de te behalen resultaten tussen die van een oppervlakkige peeling (schoonheidsbehandeling) en die van een diepe chemische peeling, mechanische dermabrasie of rimpelbehandeling met de laser. Microdermabrasie is dus een relatief oppervlakkige behandeling geschikt voor een licht verouderde ,vermoeide, of vlekkerige huid en bij lichte rimpelvorming, onregelmatige poriën en lichte (acne)littekens. Ook kan microdermabrasie helpen bij de bestrijding van actieve acne.
Omdat microdermabrasie minder ingrijpend is dan de mechanische dermabrasie behoeft er niet verdoofd te worden, is de huid sneller hersteld en is de kans op bijwerkingen geringer. Bovendien kan eerst een test op bijvoorbeeld de onderarm gedaan worden.
Voor het behalen van het gewenste resultaat zullen vaak meerdere behandelingen noodzakelijk zijn, waarbij een tussenpose van enkele weken gewenst is. Het aantal behandelingen hangt sterk af van het verwachtingspatroon, de dieptewerking per behandeling maar ook van de dikte van de huid en de mate van onregelmatigheden. Het aantal behandelingen bedraagt al gauw drie tot vier maar kan soms oplopen tot tien of meer.
Bij de behandeling van wat diepere rimpels en onregelmatigheden zou men in principe kunnen kiezen tussen één of enkele behandelingen via mechanische dermabrasie of meerdere behandelingen via microdermabrasie.