Bij een chemische peeling wordt een vloeistof waaraan chemische stoffen zijn toegevoegd op de huid aangebracht. De chemische stoffen zorgen voor een verbrandingsreactie zodat de buitenste laag van de huid gaat afschilferen (peeling is Engels voor “afpellen” en “vervellen”). Hierdoor komen rimpels minder diep te liggen en worden daardoor minder opvallend. Bovendien wordt tijdens het genezingsproces dat daarop volgt de huid samengetrokken. De huid wordt gladder en strakker zodat fijne rimpels verminderen. Vaak wordt ook de tint van de huid wat frisser en levendiger omdat de kleur van het bloed beter zichtbaar wordt.
Voorafgaand aan de behandeling wordt de huid eerst ontvet en voorbewerkt. Daarna wordt de vloeistof met chemische stoffen (zoals trichloorazijnzuur (TCA) of fenol) met behulp van wattenstokjes of gaasjes op de huid aangebracht.
Een chemische peeling wordt ook vaak toegepast om onregelmatigheden in de huid zoals sproeten, acne, littekens, bruine vlekjes minder zichtbaar te maken.
De duur van de behandeling loopt uiteen van enkele minuten naar een kwartier of zelfs langer. Dit hangt sterk af van het gebied dat behandeld moet worden en de diepte van de chemische peeling.
De oppervlakkige chemische peeling
Bij een oppervlakkige chemische peeling worden alleen de dode huidcellen van de hoornlaag op de opperhuid verwijderd. Deze worden veel in schoonheidssalons verricht en zijn geschikt voor de huid met een geringe beschadiging als gevolg van zon of roken, voor fijne rimpels en geringe onregelmatigheden zoals vlekkige pigmentatie, wijde poriën en niet al te diepe acne-littekens. De oppervlakkige chemische peeling wordt zonder verdoving gedaan en is pijnloos. Eventueel wordt er gebruik gemaakt van een kleine ventilator om de huid af te koelen. Oppervlakkige peelings kunnen, zonodig meerdere keren achter elkaar worden toegepast.
De diepere chemische peeling
Bij een matig diep of diepe chemische peeling (ook wel een medische peeling genoemd) wordt gebruik gemaakt van chemische stoffen die vanwege een hogere concentratie dan wel andere eigenschappen dieper doordringen in de huid zodat dieper gelegen huidlagen worden verwijderd. Een diepe chemische peeling wordt toegepast als de huid sterk door de zon en roken is beschadigd of voor diepere rimpels en grove onregelmatigheden zoals acne-littekens.
De vloeistof heeft enige tijd nodig om in te werken. Soms wordt de huid daarbij afgedekt, bijvoorbeeld met pleisters. Het inwerken van de vloeistof geeft een schrijnend gevoel. Afhankelijk van de diepte van de peeling en de verdraagzaamheid van pijn kan er eventueel plaatselijk verdoofd worden. Soms volstaat het gebruik van een kleine ventilator om de huid af te koelen.
Voor een diepe chemische peeling gaat u naar een cosmetisch chirurg.
Na een chemische peeling
Na de behandeling zal de huid er donker of zelfs een beetje vuil uitzien en er zullen wat vlekjes ontstaan. Enkele dagen na de chemische peeling gaat de huid schilferen. Soms wordt de huid na de chemische peeling verbonden. In andere gevallen wordt de huid ingesmeerd met zalf of crèmes. Veelal moet dit thuis enkele weken worden voortgezet. Het herstel van de huid kan enige dagen tot enkele weken in beslag nemen. Na dit herstel wordt het resultaat van de behandeling pas goed zichtbaar. Over het algemeen geldt dat hoe dieper de chemische peeling wordt gedaan hoe langer het herstel van de huid duurt. Het herstel kan gepaard gaan met jeuk en tintelingen.
Na een chemische peeling kan de huid nog enkele maanden rozerood van kleur blijven. Gedurende deze periode mag de huid niet worden blootgesteld aan de zon of de zonnebank. Na een diepe chemische peeling kan helder of een beetje geel vocht ontstaan dat later korstjes worden. Het gezicht zal strak aanvoelen en zelfs wat opgezwollen zijn.
Risico’s en complicaties van een chemische peeling
Als gevolg van een chemische peeling kunnen pigmentafwijkingen optreden in de behandelde huid. De meest voorkomende pigmentafwijking is hypopigmentatie waarbij het pigment afneemt. Ook hyperpigmentatie komt voor. Hierbij ontstaat juist meer pigment. Hyperpigmentatie kan voorkomen door te snelle blootstelling aan de zon na de behandeling. In sommige gevallen trekken deze pigmentstoornissen weer bij maar soms ook niet.
Na een behandeling is er een risico op infectie van de behandelde huid. Logischerwijs zal dit risico groter zijn naarmate de chemische peeling dieper is en de nazorg wordt verwaarloosd.
Mensen die aanleg hebben voor de vorming van koortsblaasjes hebben als gevolg van de chemische peeling een verhoogde kans op de ontwikkeling daarvan. Daarom krijgen zij vaak medicatie voorgeschreven die het herpesvirus onderdrukt.
In enkele gevallen wordt de huid blijvend dunner als gevolg van een chemische peeling. Een chemische peeling die te diep is geweest kan littekens veroorzaken.
Voor een diepe chemische peeling kan gebruik worden gemaakt van fenol in een hoge concentratie. Fenol heeft echter als bijwerking dat het hartritmestoornissen en daling van de bloeddruk kan veroorzaken zodra het door de huid heen in de bloedbaan komt. In dat geval vindt de behandeling plaats terwijl u aan de hartbewaking ligt zodat de arts kan nagaan of alles veilig verloopt. Wel kan bij een chemische peeling met fenol de diepte tot op zekere hoogte goed gereguleerd worden.
Bij een chemische peeling met TCA die minder krachtig is zijn ernstige bijwerkingen als hartritmestoornissen ongebruikelijk. Het nadeel van TCA peelings is wel dat de diepte minder goed te regelen is. Behandeling door een ervaren arts is dan ook gewenst.
Welke chemische peeling is het meest geschikt?
Voor de meer fijnere rimpels en oneffenheden kan een oppervlakkige peeling volstaan. Voor de wat grovere rimpels en onregelmatigheden kan het noodzakelijk zijn een diepere chemische peeling te laten doen. Voor (hele) diepe rimpels en groeven zal echter ook een diepe chemische peeling niet altijd volstaan en moet worden uitgeweken naar een andere techniek voor een rimpelbehandeling dan wel naar een facelift.
Voordat een diepe chemische peeling wordt verricht kan het raadzaam zijn om eerst een oppervlakkige behandeling te ondergaan omdat een diepere chemische peeling meer risicos met zich mee brengt. Dan kan eerst eens bezien worden hoe de huid op de behandeling reageert. Zo kan bijvoorbeeld onderzocht worden hoe het staat met de genezingskracht van de huid. Wanneer de huid goed reageert kan altijd nog een voorkeur blijven bestaan voor meerdere oppervlakkige peelings in plaats van één diepere chemische peeling vanwege het kortere herstel en een lager risico op complicaties bij een oppervlakkige peeling.