wat is CellulitisCellulitis is een huidprobleem dat alleen voorkomt bij vrouwen. Dat is het gevolg van het bijzondere karakter van het vrouwelijke stofwisselingsproces. Vroeg of laat krijgt ongeveer 90 % van de vrouwen met cellulitis te maken, met name op de bovenbenen.

Cellulitis begint met een verslechtering van de bloedcirculatie. Als gevolg daarvan worden bepaalde afvalstoffen onvoldoende afgevoerd en gaan zich daardoor ophopen tussen de vetcellen. Hierdoor worden bloedvaatjes samengedrukt waardoor de bloedcirculatie verder verslechtert. Het is derhalve een zichzelf versterkend proces. Uiteindelijk gaan cellen in groepjes samenklonteren en wordt de natuurlijke afvoer van vet aangetast. De ophopingen en verdikkingen geven de sinaasappelhuid die zo kenmerkend is voor cellulitis.

Slecht leefpatroon vergroot de kans op cellulitis

Alhoewel vrouwen normaliter aanleg hebben voor cellulitis en bovendien deze aanleg ook deels erfelijk bepaald kan zijn heeft het leefpatroon ook grote invloed op het ontstaan van cellulitis. Zo heeft te weinig lichaamsbeweging tot gevolg dat de bloedcirculatie onvoldoende is om cellulitis tegen te gaan. Ook van veel stress is bekend dat het cellulitis in de hand werkt. Verder bevorderen slechte eetgewoonten het ontstaan van cellulitis. In dat verband zijn de volgende punten van belang om cellulitis zo veel mogelijk te voorkomen:

 • Beperk de consumptie van koffie en alcohol
 • Niet roken
 • Gebruik geen sausen uit pakjes en potjes
 • Gebruik zo veel mogelijk rauwe olijfolie
 • Eet zo veel mogelijk fruit en groente
 • Beperk de consumptie van dierlijke vetten en gefrituurde voedingsmiddelen
 • Drink ten minste 1,5 liter water op een dag.

Hoe weet ik of ik een sinaasappelhuid ga krijgen?

De verstoring van de stofwisselingsprocessen die cellulitis veroorzaakt kan al enige tijd aan de gang zijn voordat de gevolgen daarvan in de vorm van een sinaasappelhuid zichtbaar worden. Het is van belang om cellulitis in een zo vroeg mogelijk stadium te bestrijden want hoe langer u wacht des te lastiger zal de behandeling daarvan worden. De symptomen van cellulitis in ontwikkeling zijn vrij simpel te ontdekken:

 • Strijk met uw hand over uw huid en ga na of deze gezwollen aanvoelt of eventueel zelfs pijnlijk aanvoelt.
 • Druk de huid samen en kijk of deze dan putjes laat zien.
 • U heeft vermoeid of zwaar aanvoelende benen.

De behandeling van cellulitis

Cellulitis is niet een huidprobleem dat met de “normale” reeds beschreven rimpelbehandelingen verholpen kan worden. Bestrijding van cellulitis bestaat veelal uit een combinatie van verandering van eetgewoonten, lichaamsbeweging, en specifieke kuren of behandelingen.

De kuren en behandelingen zijn gericht op het stimuleren van de afvoer van overtollige vetten, zuren en slakken. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Het gebruik van speciale baden.
 • Massages.
 • Gebruik van speciale kousen of wikkels met algenpakkingen.
 • Mesotherapie, maar dan gericht op het injecteren van stoffen die inwerken op de bloedsomloop en ontlastend werken. Met intervallen van een week zijn er ongeveer 10 behandelingen noodzakelijk en om het resultaat te behouden worden maandelijkse onderhoudsbehandelingen aanbevolen.
 • Behandelingen waarbij gebruik wordt gemaakt van elektrische stroom of ultrasone golven om de overtollige vetten etc. te laten afvoeren. Ook hier zijn meerdere behandelingen noodzakelijk (acht a tien) en worden periodieke  onderhoudsbehandelingen aanbevolen.
 • Lymfedrainage: een speciale massagetechniek gericht op het bestrijden van lymfoedeem. Lymfoedeeem is een zwelling van weefsel door ophoping van vocht als gevolg van stoornissen in de werking van de lymfevaten. Lymfoedeem vergroot daardoor de kans op cellulitis.
 • Endermologie: hierbij wordt de huid gemasseerd door gebruik te maken van een speciaal apparaat dat de huid als het ware opzuigt tijdens de voortbeweging daarover. Voor het gewenste resultaat kunnen 10 tot 20 behandelingen nodig zijn waarbij wekelijks één of twee behandelingen worden gedaan. Een behandeling duurt ongeveer een half uur en is pijnloos. Om het resultaat te behouden wordt maandelijks een onderhoudsbehandeling aanbevolen. Tijdens de behandeling dient u een nylon pak te dragen zodat de behandeling effectiever is en bovendien hygiënischer.