Kleine neuscorrecties kunnen poliklinisch of in dagverpleging worden uitgevoerd. Bij een meer uitgebreide correctie van de neus kan het noodzakelijk zijn om enkele dagen in de kliniek te verblijven.

hoe lang herstellen neus operatieNa de ingreep zult u nog enige tijd moeten uitslapen van de narcose tot u goed wakker bent. Ook dan nog kunt u zich wat slapjes en moe voelen en wellicht een beetje misselijk. U wordt door gespecialiseerde verpleegkundigen verzorgd en zodra u wakker bent komt de plastisch chirurg u even controleren. Sommige klinieken werken met speciale medicatie die moet voorkomen dat u erg misselijk wordt van de narcose.

Zodra het eten, drinken en plassen goed gaat wordt het infuus verwijderd. Wanneer u trek heeft mag u gewoon wat eten, maar dit eten moet wel goed afgekoeld zijn. U mag ook uit bed maar u moet wel rustig aan doen.

Na een neuscorrectie ontstaat een (forse) zwelling in het gelaat rond de neus en blauwe verkleuringen als gevolg van bloeduitstortingen. Vooral de beide ogen zijn blauw na een neuscorrectie, dat noemt men een brilhematoom. De zwellingen en de bloeduitstortingen zullen gedurende de eerste dagen erger worden en na twee tot vier dagen een piek bereiken. Daarna worden deze klachten minder. De zwellingen kunnen aan de ene kant van het gelaat erger zijn dan aan de andere kant. Door de zwellingen kunnen uw ogen enkele dagen dichtzitten hetgeen natuurlijk vervelend is, maar dit verschilt van persoon tot persoon. Na een paar weken zal het grootste deel van de zwellingen en bloeduitstortingen dusdanig zijn verdwenen dat u weer toonbaar bent. Het volledig wegtrekken van de zwelling en de bloeduitstortingen kan echter dan nog enkele weken tot een maand in beslag nemen.

Met de pijn na een neuscorrectie valt het over het algemeen wel mee. Bij veel klachten hierover kunt u uiteraard een pijnstiller krijgen. De meeste klachten over een pijnlijke neus of hoofdpijn treden de eerste 24 uur na de ingreep op.

Meestal worden er na een neuscorrectie tampons ingebracht. Deze neustampons ondersteunen de nieuwe inwendige structuur van de neus en helpen om nabloedingen te voorkomen. De tampons moeten gedurende 2 tot 5 dagen blijven zitten en gedurende die tijd moet u door uw mond ademhalen. Hierdoor kunt u een droge mond krijgen en drinken is dan ook belangrijk. De tampons kunnen een drukkend gevoel in de neus geven en soms wat hoofdpijn veroorzaken. U kunt ook wat last hebben van tranende ogen.

Na het verwijderen van de neustampons moet u een uur op bed blijven liggen. Het kan nog een paar weken lastig blijven om door de neus te ademen omdat het slijmvlies in de neus de neiging heeft tot korstvorming. Soms helpt het om te druppelen met fysiologisch zout om de korstjes in de neus op te lossen. Ook kan er gebruik worden gemaakt van neusspray om de korstvorming in de neus tegen te gaan.

Wanneer bij de neuscorrectie ook aan het bot van de neus is geopereerd dan wordt er tevens een pleisterverband of een gipsspalk over de neus aangebracht en soms worden er plastic plaatjes aan beide kanten van het tussenschot ingebracht. Dit alles wordt na één tot twee weken weer verwijderd. Ook wordt dan de neus inwendig gereinigd.

De hechtingen die gebruikt worden kunnen oplosbaar zijn. Wanneer dit niet het geval is worden ze na één week verwijderd.

Gedurende de eerste dagen na de operatie kan het voorkomen dat u wat bloed verliest uit de neus en dat uw neus wat beurs aanvoelt. De eerste maanden na een neuscorrectie zal de neus wat stijf blijven aanvoelen. Ook kan een doof gevoel optreden bij de neus en rondom de neus als gevolg van het feit dat door de ingreep kleine zenuwen zijn uitgeschakeld, hetgeen in de weken of maanden daarna weer herstelt.