Voor een goed herstel is het belangrijk dat u zich aan bepaalde leefregels houdt na een kincorrectie. Hieronder zetten wij de belangrijkste punten op een rijtje.

kincorrectie herstellenOp de eerste plaats is het uit den boze dat u na een chirurgische ingreep en dus ook na een kincorrectie zelf naar huis rijdt. U moet er voor zorgen dat iemand u naar huis begeleidt. De eerste week thuis moet u rustig aan doen en vooral bukken moet u vermijden. Zorg ervoor dat iemand u helpt bij uw gebruikelijke huishoudelijke bezigheden. De eerste week mag u geen zwaar lichamelijk werk doen en ook nog niet sporten. Sporten waarbij al gauw lichamelijk contact optreedt kunnen beter een maand niet beoefend worden.

Wanneer de ingreep onder algehele narcose is gedaan is het verstandig om al weer vrij snel daarna te gaan bewegen bijvoorbeeld door te gaan wandelen. Daarmee wordt de kans op trombose verkleind.

Wanneer u thuis komt na de ingreep is het verstandig om de eerste dag een koud compres (coldpack) op het behandelde gebied te leggen. Dit verzacht en gaat de zwelling tegen. U moet er daarbij wel op letten dat uw huid niet direct in contact mag komen met dit ijs, dus gebruik bijvoorbeeld een doek om het coldpack in te wikkelen.

De ingebrachte prothese zal door het lichaam worden ingekapseld hetgeen een natuurlijke reactie van het lichaam is op de vaste siliconen. Dit inkapselen zorgt ervoor dat de prothese op de juiste plek blijft. De eerste weken is algehele voorzichtigheid geboden, want zolang dit proces nog niet voltooid is kan de prothese nog relatief makkelijk verschuiven.

Voor een goed herstel van de wond is het noodzakelijk dat u zowel voor als na de ingreep meerdere weken stopt met roken. Nicotine vernauwt de bloedvaten en kan daardoor een verstoring van de wondgenezing veroorzaken. Dit kan naast de logische ongemakken als gevolg daarvan ook een lelijke littekenvorming geven.

In de kliniek wordt na de ingreep een steunverband of pleisterverband aangebracht. U moet dit verband gedurende de eerste week dag en nacht dragen. Het zorgt voor ondersteuning en bescherming van het behandelde gebied. Hierdoor kan de wond sneller genezen, worden de zwellingen tegengegaan en wordt voorkomen dat het implantaat gaat verschuiven.

U mag gewoon douchen of in bad gaan. Het enige waar u op moet letten daarbij is dat zolang de hechtingen nog niet verwijderd zijn deze niet nat mogen worden. Verder moet u niet te heet water gebruiken omdat daardoor bloedvaten kunnen verwijden zodat de kans op een nabloeding groter wordt.

Wanneer de prothese bij de kincorrectie via de binnenkant van de mond is ingebracht en dus ook de wond zich in de mond bevindt moet u de eerste week voorzichtig zijn met eten. Het moet vloeibaar of zacht zijn en ook niet te heet. Daarnaast moet u bij het tanden poetsen uitkijken dat u de wond niet beschadigt en zorgen voor een algemene goede hygiëne van de mond. Dus niet aan de wond komen en zeker niet met vieze handen. Het kan helpen om de mond de eerste week geregeld te ontsmetten met een mondspoeling. Dit alles is van belang om infecties in de mond te voorkomen.

Wanneer u de eerste dagen nog veel pijn heeft door de wond en de zwellingen dan moet u deze met pijnstillers onderdrukken, omdat pijn niet bijdraagt aan een goed herstel. De kliniek zal u precies aangeven welke pijnstillers en in welke mate u deze mag nemen.

Gedurende de eerste week is het raadzaam om met een extra kussen te slapen en zo veel mogelijk daarbij op uw rug te liggen. Zodoende wordt het behandelde gebied zo veel mogelijk ontzien.

Na een week kunt u weer lichte werkzaamheden gaan doen. Afhankelijk van de zwaarte van uw werk kunt u dit dus ook weer na een week hervatten. U moet er bovendien rekening mee houden dat ook pas na een week het steunverband of pleisterverband wordt verwijderd en dat u dan pas weer een beetje toonbaar bent. Zware inspanningen en sporten kunt u pas na ongeveer een maand weer gaan doen.

Houdt u zich aan de met de kliniek afgesproken controles. Heeft u het gevoel dat het herstel niet loopt zoals dat werd verwacht, wacht dan niet de geplande controle af maar neem dan gelijk contact op met de kliniek. U doet dit bijvoorbeeld in het geval van koorts (wat op een infectie kan duiden) of bij ongewone zwelling, bloeduitstorting of pijn, dan wel indien de wond niet mooi wil genezen.