Wij geven hier een algemene beschrijving van het herstel na een facelift. Bedacht moet wel worden dat het herstel sterk afhangt van de zwaarte van uw ingreep. Het herstel na een gecombineerde face-halslift zal meer tijd in beslag nemen dan die van een facelift waarbij uitsluitend de huid in de wangen wordt gecorrigeerd. Ook heeft een eventuele combinatie met een andere chirurgische ingreep zoals een ooglidcorrectie invloed op de duur van het herstel.

facelift vrouwZodra de wonden gehecht zijn worden deze afgedekt met steriele gaasjes. Daarboven worden watten gelegd. Dit alles wordt op de plaats gehouden met behulp van een strak hoofdverband dat u 24 uur moet dragen. Dit hoofdverband beschermt het behandelde gebied tegen invloeden van buitenaf en tegen vervorming van het gezicht. Verder helpt dit om het weefsel goed te kunnen laten hechten en herstellen. Afhankelijk van de ingreep en het advies van de kliniek moet u na dit hoofdverband nog enige tijd een elastische hoofdband dragen, bijvoorbeeld de eerste week dag en nacht en daarna soms een aantal weken alleen bij het slapen. Het verband en de hoofdband worden doorgaans als hinderlijk ervaren maar ze zijn onmisbaar voor het eerste herstel.

Is voor de facelift een lokale verdoving gebruikt dan kunt u na een half uur of een uur al weer naar huis. Wanneer de facelift onder algehele narcose is gedaan komt u na de ingreep op de uitslaapkamer. U moet daar ongeveer een half uur verblijven en zaken als uw hartslag en bloeddruk worden dan nog even in de gaten gehouden. Dan gaat u naar de gewone afdeling voor de dagbehandeling om nog drie tot vier uur in bed te blijven. U kunt zich wat slapjes voelen en ook nog wat misselijk van de narcose. Het kan zijn dat speciale medicatie is gebruikt om deze misselijkheid te voorkomen. Zodra de verpleegkundige en de anesthesist het verantwoord vinden mag u daarna naar huis. Bij de wat zwaardere ingrepen moet u wellicht ook nog een nacht in de kliniek verblijven en gaat u pas de volgende dag naar huis.

Na een dag wordt het hoofdverband verwijderd. Soms is het nodig dit verband langer te laten zitten dan wel nog een aantal dagen en nachten een vervangende elastische hoofdband te dragen. Het dragen van deze hoofdband in de nacht kan ook nog een aantal weken worden voortgezet als bescherming tijdens het slapen.

Na een week komt u terug voor de eerste controle en worden de hechtingen of de boven de huid liggende delen daarvan verwijderd. Daarna zult u nog een aantal malen op vervolgcontroles komen bijvoorbeeld na zes weken en na drie maanden en de eindcontrole is meestal na een jaar. Dan is het resultaat van de facelift definitief.

Omdat bij een facelift weefsel wordt aangespannen kunt u een trekkend gevoel ervaren hetgeen ook lichte pijn kan geven. Ook het gebied rond de oren waar de incisies zijn gemaakt kan gevoelig zijn. De eerste paar dagen kan het daarom nodig zijn om wat pijnstillers te gebruiken. Daarna trekt de pijn meestal weg. In het begin kunt u een licht tintelend gevoel van de huid ervaren in het behandelde gebied. Dat is heel normaal en wordt veroorzaakt door het genezingsproces van de weefsellagen. Na enige tijd trekt dat gevoel weer weg.

U moet er rekening mee houden dat het lichaam na een facelift tijd nodig heeft om te herstellen en dat dit herstel gepaard gaat met zwellingen en bloeduitstortingen. Het behandelde gebied zal dan ook blauw, beurs en gezwollen zijn. Gedurende de eerste paar dagen na de ingreep zal dit zelfs in eerste instantie erger worden om pas daarna weer geleidelijk weg te trekken. Meestal duurt het dan nog één tot twee weken voordat de zwellingen en bloeduitstortingen zijn verdwenen, maar in sommige gevallen kan dat een paar weken langer duren. De blauwe plekken in het gezicht als gevolg van de bloeduitstortingen zakken vaak vanuit het gezicht naar de hals.

De huid zal de eerste weken hard en stug aanvoelen. Dat is het gevolg van het herstel van de weefsellagen en de littekens. Ook gevoelloosheid van de huid of juist een erg gevoelige huid kunnen normale reacties zijn op de ingreep die geleidelijk zullen verdwijnen.

De littekens zullen in het begin erg rood van rood kleur zijn. Ook dat behoort tot het normale herstelproces omdat er dan nieuwe bloedvaatjes worden aangemaakt. In de weken en maanden daarna worden de littekens minder rood. Het duurt gemiddeld een jaar voordat het herstelproces van het litteken is afgerond en deze niet meer qua uiterlijk verandert. Soms krijgt u een crème mee die op de littekens gesmeerd kan worden om het herstel gunstig te beïnvloeden. Die mag echter pas gebruikt worden als de wondjes zijn gesloten, hetgeen meestal na een week het geval is.

Vaak zijn de ongemakken van het hoofdverband, de zwellingen, het verplicht niets doen, het slecht slapen en dat u niet toonbaar bent de eerste dagen een groter probleem dan de pijn. Met de pijnbestrijding wordt vaak al voor de ingreep begonnen middels speciale medicatie.