Op de onderstaande informatie rust het copyright © en de disclaimer.
Als we ouder worden neemt de elasticiteit van huid- en spierweefsel geleidelijk af. In het begin veroorzaakt dit alleen nog maar fijne lijntjes en lichte rimpels in het gezicht. Voor de correctie van deze lichte tekenen van veroudering volstaat het uitvoeren van een rimpelbehandeling. Wij verwijzen hiervoor naar de informatie op deze site over rimpelbehandelingen.
In een later stadium echter gaan de huid en de spieren verder verslappen waardoor het gewicht van het onderliggende weefsel niet meer goed kan worden opgevangen. Dit weefsel gaat dan als het ware hangen in het gezicht en daardoor ontstaan diepe rimpels en plooien of zelfs wat genoemd wordt “hamsterwangen”. Door de verslapping van het huidweefsel wordt tevens de kaaklijn minder scherp. De huid van de hals kan ook gaan hangen wat in de volksmond wel eens een “kalkoennek” wordt genoemd. Om al deze sterkere tekenen van veroudering goed aan te kunnen pakken zijn rimpelbehandelingen niet meer toereikend en is het noodzakelijk een facelift te laten doen.
Een facelift is een chirurgische cosmetische ingreep waarbij (huid)weefsel strakker wordt getrokken en het overtollige deel daarvan wordt weggenomen. Een facelift corrigeert de sterkere tekenen van het ouder worden zoals diepere rimpels en plooien veel effectiever dan een rimpelbehandeling en het resultaat is ook veel duurzamer. Er bestaan verschillende soorten facelifts die wij verder op deze site zullen toelichten. De verschillen zitten in de gebruikte techniek en de grootte van het behandelde gebied.
Een facelift zet als het ware de tijd een flink stuk terug als het om uw uiterlijk gaat. Na een facelift ziet u er jonger en energieker uit. Een veel gehoord vooroordeel over facelifts is dat het gezicht dan een opvallend onnatuurlijke uitdrukking zou krijgen. Een goed uitgevoerde facelift met de moderne technieken van nu zorgt er echter juist voor dat uw persoonlijke en vertrouwde gezichtsuitdrukking behouden blijft. U krijgt geen ander gezicht maar wel een jongere versie daarvan.
Veel mensen hebben er geen enkele moeite mee dat ze wat rimpels en plooien in het gezicht krijgen als ze ouder worden. Er is echter ook een steeds groter wordende groep mensen die zich wel storen aan het feit dat deze tekenen van het ouder zijn zichtbaar worden. Met name als het gevoel daardoor ontstaat dat ze er ouder en vaak ook vermoeider uitzien dan ze zich eigenlijk voelen. Voor sommige mensen werkt dat heel frustrerend of zelfs deprimerend.
Hier komt bij dat mensen de afgelopen jaren zich meer bewust zijn geworden van hun uiterlijk. Een trend die waarschijnlijk de komende jaren alleen maar zal versterken. Het laten doen van een cosmetische ingreep zoals een facelift komt steeds meer uit de taboesfeer mede omdat de vooroordelen daarover naar de achtergrond verdwijnen en er meer aandacht komt voor de resultaten die er mee bereikt kunnen worden.
Op welke leeftijd is een facelift zinvol?
Globaal gesproken blijven de tekenen van het ouder worden tot het 40ste levensjaar beperkt tot wat fijne lijntjes en lichte rimpels. Wil men deze laten corrigeren dan kunnen één of meerdere rimpelbehandelingen uitkomst bieden. Wij verwijzen hiervoor naar de informatie over rimpelbehandelingen op deze site.
De meeste facelifts worden gedaan bij mensen in de leeftijd van 40 tot 60 jaar als de tekenen van het ouder worden overgaan naar diepere rimpels en plooien. Maar ook bij mensen boven de 60 kunnen facelifts nog gedaan worden en goede resultaten geven.
Op welke leeftijd precies een facelift zinvol wordt hangt verder sterk af van een aantal persoonlijke factoren. Zo kan erfelijke aanleg sterke invloed hebben op de leeftijd waarop rimpels en plooien in de huid zichtbaar worden. Maar ook heel erg belangrijk is de levensstijl van een persoon.
Mensen die veel roken, overmatig alcohol gebruiken, hun gezicht veel blootstellen aan de zon of vaak onderhevig zijn aan stress zullen veel eerder in aanmerking komen voor een facelift dan mensen met een meer gezondere levenstijl. Ook een sterke vermindering van het lichaamsgewicht in een korte tijd door het volgen van een afvaldieet kan een reden zijn om al op een jongere leeftijd dan gebruikelijk een facelift te laten doen. Dit omdat het gezicht dan enorm gaat tekenen als gevolg van een sterk verslapte huid. Mensen zijn dan weliswaar slanker geworden maar lijken er dan toch ouder uit te zien.
Het gebruik van drains
Soms ontstaat bij een operatie te veel weefselvocht (ook wel oedeem genoemd). Ook bij een facelift kan dat voorkomen. Dat weefselvocht is niet goed voor het herstel na de facelift en moet daarom afgevoerd worden. Hiervoor worden dan zogenaamde drains gebruikt. Dat zijn kleine plastic buisjes die in de wond worden geplaatst om het overtollig vocht af te kunnen voeren. Meestal worden deze dan na één of twee dagen weer verwijderd.
Vaak is het echter niet nodig om deze drains te gebruiken.
Het gebruik van Tissucol (weefsellijm)
Bij een facelift wordt de huid strakgetrokken, overtollige huid weggenomen en daarna bij het oor weer gehecht. Hierdoor zal er na de ingreep altijd een zekere spanning op de huid bestaan. Die spanning trekt ook aan de hechtingen en dat geeft een verhoogd risico dat de littekens niet mooi genezen.
Voor sommige klinieken is dat de reden om met Tissucol te werken. Dat is een weefsellijm (huidlijm) waarmee het tijdens de facelift losgemaakte weefsel wordt vastgelijmd op de onderliggende structuren alvorens er gehecht wordt. Hierdoor komt er veel minder spanning op de hechtingen te staan zodat de littekens mooier zullen genezen.
Een bijkomend voordeel van het gebruik van deze huidlijm is dat kleine bloedingen in het behandelde gebied sneller worden gestopt of worden voorkomen, zodat er minder kans bestaat op nabloedingen. Dit betekent tevens minder blauwe plekken. Bovendien komt er door het dichtlijmen minder weefselvocht (oedeem) vrij zodat de zwellingen beter onderdrukt worden.
Het herstel na de facelift wordt dus beter en sneller. Ook bent u na de facelift weer sneller toonbaar.
Door het gebruik van deze huidlijm, die vaak als een spray wordt aangebracht, is het meestal niet meer nodig om drains (plastic buisjes) te plaatsen om wondvocht af te voeren. Ook kan de duur van het dragen van een drukverband of hoofdband worden ingeperkt en soms kan het dragen daarvan zelfs achterwege blijven.
De littekens
De littekens van een facelift komen altijd bij het oor te liggen. Het hangt af van de gebruikte techniek en de grootte van het behandelde gebied hoe groot dit litteken wordt.
Het kan daardoor variëren van een klein litteken langs de voorkant van het oor tot een litteken dat geheel om het oor heen ligt en doorloopt naar boven tot in de haargrens.
Het voordeel van een litteken direct tegen het oor aan is dat het eenvoudig te camoufleren is door het haar wat over en langs het oor te dragen of te laten groeien. Dit is met name handig gedurende de eerste maanden na de ingreep als de littekens nog vrij rood zijn en daardoor meer opvallen.
Het volledige herstel van de littekens kan een jaar of zelfs langer in beslag nemen. De littekens liggen direct tegen het oor en vaak in een natuurlijke plooi zodat ze niet heel erg opvallen, zeker niet wanneer ze mooi zijn genezen. Dan is namelijk slechts nog een dun lijntje zichtbaar. Vaak is het dan ook niet meer nodig om ze te camoufleren met uw haar maar dat is natuurlijk ook een persoonlijke keuze.
Soms wordt een halslift vanuit de onderkant van de kin gedaan. In dat geval komt uiteraard het litteken wel wat meer in het zicht te liggen.
Bij een facelift met de MACS-techniek worden de onderhuidse weefsellagen ook aangespannen waardoor er in de bovenste huidlaag minder spanning op de littekens komt te staan. En bij minder spanning genezen de littekens mooier. Verder is de gebruikte hechttechniek belangrijk voor een mooi herstel van de littekens. Zo is het van belang dat de hechtingen in meerdere huidlagen worden aangebracht zodat als het ware de trekkracht daarvan groter wordt.
Welke verdoving wordt bij een operatie gebruikt?
Het hangt van de toegepaste methode voor de facelift en de grootte van het te behandelen gebied af welke verdoving gebruikt gaat worden. Een minder ingrijpende facelift kan onder lokale verdoving worden gedaan. De wat zwaardere ingrepen zullen al gauw onder algehele narcose plaatsvinden.
Een tussenvorm is de sedatie. Dan wordt u net als bij een algehele narcose in slaap gebracht, maar u kunt tijdens de ingreep wakker worden gemaakt zonder dat u iets van de behandeling voelt. Het voordeel is met name dat u dan na de ingreep sneller weer fit bent en naar huis kunt.
Naast de gebruikte techniek en de zwaarte van de ingreep speelt de persoonlijke voorkeur van een kliniek of van de patiënt ook een rol bij de keuze van de verdoving. Als u kunt kiezen uit meerdere mogelijkheden in uw geval dan is het goed om te weten dat de kosten van de verschillende soorten verdoving sterk uiteenlopen.
De combinatie van een lift met andere cosmetische ingrepen
Het komt geregeld voor dat de facelift gecombineerd wordt met een andere cosmetische correctie.
Zo kan een facelift gecombineerd worden met een andere chirurgische gelaatscorrectie zoals een voorhoofdslift (wegnemen van rimpels in het voorhoofd) of een ooglidcorrectie om hangende oogleden te liften.
In plaats van een combinatie met een voorhoofdslift wordt ook vaak een combinatie met Botox gedaan om bepaalde rimpels in het voorhoofd te corrigeren. Een voorhoofdslift is een veel ingrijpender en duurdere behandeling maar het resultaat daarvan is wel veel duurzamer terwijl dat van een Botox behandeling na ongeveer zes tot negen maanden al is uitgewerkt.
Een facelift kan ook worden gecombineerd met een rimpelbehandeling om de veroudering van de oppervlakkige huid te corrigeren. Een facelift zelf laat namelijk de wat lichtere rimpels, fijne lijntjes en kleine oneffenheden intact omdat anders de huid zo strak komt te staan dat een onnatuurlijke gezichtsuitdrukking ontstaat. Met een rimpelbehandeling zoals een peeling kan de oppervlakkige huid ook een jongere uitstraling krijgen met behoud van dezelfde natuurlijke gezichtsuitdrukking.
Een andere combinatie is die van een facelift met liposculpture om overtollig vetweefsel weg te nemen bijvoorbeeld in de onderkin, de wangen of de hals.
Het tegenovergestelde is ook mogelijk namelijk dat het gezicht op bepaalde plekken juist te weinig volume heeft en het resultaat van de facelift dan sterk verbeterd wordt als deze plekken opgevuld worden zodat de contouren van het gelaat worden hersteld. De technieken hiervoor vallen onder de categorie rimpelbehandelingen. Bij lipofilling worden hierbij eigen levende vetcellen ingespoten die uit een ander deel van het lichaam worden gehaald (met behulp van liposculpture).
Wij verwijzen u verder naar de informatie over liposculpture en over rimpelbehandelingen op deze site.
Hoe lang duurt een facelift en het verblijf in de kliniek?
De duur van de ingreep zelf varieert van gemiddeld anderhalf uur voor een minifacelift tot vier uur voor een uitgebreide face/halslift. Wanneer een facelift wordt gecombineerd met een andere cosmetische ingreep zoals een ooglidcorrectie dan zal de totale duur uiteraard verder toenemen.
Met de opname, de voorbereiding en de nazorg meegerekend duurt het totale verblijf in de kliniek uiteraard nog langer en kan het zijn dat u een dag of een groot deel daarvan in de kliniek moet verblijven of zelfs moet overnachten.
Bij een facelift onder lokale verdoving kunt u doorgaans een half uur tot een uur na de ingreep al weer naar huis. Na een facelift onder algehele narcose moet u meestal nog drie tot vier uur in de kliniek verblijven. Wordt er gebruik gemaakt van sedatie dan kunt u eerder dan bij algehele narcose naar huis maar later dan bij lokale verdoving.
Bij de zeer uitgebreide ingrepen zoals een face-halslift zult u doorgaans ook nog de avond en een nacht in de kliniek verblijven.
Moet ik na de behandeling overnachten in de kliniek?
Het zal sterk afhangen van de duur en zwaarte van de ingreep of u na een facelift een nacht in de kliniek moet verblijven. Maar ook de richtlijnen van de kliniek hiervoor zijn van belang. Sommige klinieken laten u na een facelift standaard een nacht in de kliniek verblijven, anderen laten u op de dag van de ingreep weer naar huis gaan. Andere klinieken laten het afhangen van de zwaarte van de ingreep.
Bij de keuze van de kliniek voor de facelift moet u goed informeren of het overnachten aldaar na de ingreep die u wenst verplicht is en als dat niet zo is of u dan wel de mogelijkheid heeft om toch daarvoor te kiezen. Verder is van belang dat als u kunt kiezen dat u die keuze pas definitief hoeft te maken na de ingreep zodat u dat van de omstandigheden en het advies van de kliniek kunt laten afhangen.
Voor het eerste herstel na een facelift is een overnachting in de kliniek natuurlijk altijd beter, zeker voor de zwaardere ingrepen zoals een gecombineerde face/halslift. Bovendien kan dan de dag daarna gelijk de eerste controle worden gedaan. Maar uiteraard zijn de kosten van de ingreep dan ook hoger. Als u kunt kiezen is dat de afweging die u voor uw persoonlijke situatie moet maken.
De leefregels na een facelift
Om het herstel gunstig te beïnvloeden, de kans op complicaties te verkleinen en de littekens mooi te laten genezen is het uitermate belangrijk dat u zich na de facelift aan een aantal leefregels houdt. We hebben de belangrijkste zaken voor u op een rijtje gezet.
De eerste week en zeker de eerste paar dagen moet u absolute rust nemen. U geeft het behandelde gebied de nodige rust voor een goed herstel door te liggen op uw rug. Om onnodige druk op het behandelde gebied daarbij te vermijden kunt u het beste met uw hoofd wat hoger liggen door het bed te verstellen of door extra kussens te gebruiken. Deze houding is gunstig voor het tegengaan van de zwellingen en de afvoer van het wondvocht. Ook gedurende de nachten in de eerste weken na de facelift is dat de beste houding voor het slapen.
Afhankelijk van de zwaarte van de ingreep en het advies van de betreffende kliniek moet u niet alleen de eerste 24 uur maar ook de eerste week dag en nacht een elastische hoofdband dragen zodat het behandelde gebied wordt beschermd en om het herstel van de weefsellagen en de littekens te bevorderen. Na enige tijd hoeft u de hoofdband wellicht alleen nog in de nacht te dragen als bescherming.
De gebruikelijke werkzaamheden in huis moet u de eerste week uitbesteden. Zorg ervoor dat iemand deze voor u kan doen en dat iemand u verzorgt. Het is wel goed voor de bloedsomloop en voor de genezing van de wond om ieder uur een klein stukje te lopen, met het hoofd zo veel mogelijk rechtop.
Gebruik na de facelift wat lichte voeding en drink regelmatig. Neem nog geen voeding die wat zwaarder is en daardoor verkeerd kan vallen. Dit omdat misselijkheid en braken te veel druk geeft op het behandelde gebied en daardoor bijvoorbeeld de kans op een nabloeding toeneemt. Vermijd de eerste dagen bovendien het eten van hard voedsel waar met kracht op gekauwd moet worden, want ook dat kan het behandelde gebied te veel belasten.
De eerste 24 uur na de facelift mag u meestal nog niet douchen. Daarna kunt u weer douchen maar de eerste week mag het behandelde gebied daarbij niet nat worden. Na een week zijn de wondranden gesloten en worden de hechtingen of restanten daarvan verwijderd. Daarna kunt u weer normaal douchen of in bad gaan. Wel moet u er dan nog op letten dat het water niet te heet is omdat daardoor de zwellingen niet goed wegtrekken.
Wanneer u gewend bent om geregeld uw haar te verven moet u er rekening mee houden dat u dit tot een maand na de facelift niet mag doen.
Hou er rekening mee dat u de eerste weken na de facelift geen lenzen kunt dragen. Het dragen zelf van de lenzen is niet zozeer het probleem maar wel het in- en uitdoen. Dan kan er te veel druk op het behandelde gebied komen te staan.
Autorijden en fietsen is in de eerste week niet toegestaan. De kliniek raadt het af en bovendien kan deelname aan het verkeer onder die omstandigheden niet verzekerd zijn. Informeer bij uw verzekeringsmaatschappij hoelang na de facelift u eventueel niet verzekerd bent bij deelname aan het verkeer.
Vanaf de tweede week kunt u de gebruikelijke kleine bezigheden in en om het huis weer oppakken en ook weer wandelen en rustig fietsen. Maar de eerste weken zijn tillen, bukken of persen en andere zware inspanningen nog uit den boze omdat daardoor te veel druk op het behandelde gebied ontstaat. Meestal kunt u na ongeveer twee weken weer aan het werk, maar ook dat zal afhangen van de zwaarte van dat werk. Na een minder ingrijpende facelift kunt u wellicht na een week al weer aan het werk. De eerste zes weken na de facelift kunt u beter nog geen sportactiviteiten ondernemen.
De eerste weken moet u zonlicht en de zonnebank zoveel mogelijk mijden. De eerste maanden daarna mag u de littekens niet direct bloot stellen aan de stralen van de zon of van een zonnebank. Dus bent u dan in de zon of de zonnebank dan moet u de littekens bedekken. Na een paar maanden worden de littekens minder rood en kunt u ze wel blootstellen aan de zon mits u daarbij een hoge beschermingsfactor gebruikt.
Het resultaat
Als het gaat om het resultaat van een facelift dan zijn verschillende aspecten belangrijk om te weten. Wij zetten deze hieronder op een rij.
Op de eerste plaats moet u bedenken dat u door een facelift niet ineens een perfect gezicht krijgt. Zo blijft enige mate van asymmetrie (ongelijkheid tussen de linker en de rechter helft van het gezicht) altijd aanwezig. Dat is normaal want ook bij mensen die geen facelift hebben ondergaan is altijd enige asymmetrie aanwezig.
Een goed uitgevoerde facelift zorgt er wel voor dat de meest opvallende diepere rimpels en plooien verdwijnen. Ook de contouren van de kaaklijn en van de halslijn (als er ook een halslift wordt gedaan) worden weer scherper. Het gevolg is een zichtbare verjonging van uw gezicht en uitstraling. Ook oogt u daardoor minder vermoeid, wat voor veel mensen een reden is om de facelift te doen. De tijd wordt als het ware een aantal jaren terug gezet maar dan wel met behoud van uw persoonlijke en natuurlijke gezichtuitdrukking.
Een kwaliteitskliniek zal er op letten dat u uw eigen natuurlijke gezichtsuitdrukking behoudt na een facelift en dat het resultaat niet onnatuurlijk overkomt. Tegenwoordig zijn klinieken daartoe veel beter in staat vanwege verbeterde technieken voor een facelift. De lichte rimpels en fijne lijntjes die juist passen bij deze natuurlijke gezichtsuitdrukking blijven dan ook gewoon aanwezig, zij het wellicht in iets mindere mate. Maar diepe rimpels, plooien of zelfs een hangende huid in de wangen, die worden wel aangepakt. De contouren zoals de kaaklijnen en eventueel de halslijnen zullen ook sterk verbeteren.
Op de tweede plaats is het goed om te weten dat het enige tijd duurt voordat u goed zicht krijgt op het resultaat van een facelift. De eerste weken kunt u weliswaar de verstrakking van de huid al zien maar het resultaat wordt dan nog te veel vertroebeld door de zwellingen en de bloeduitstortingen. U zult dan wellicht schrikken van uw eigen gezicht en u zult zich dan misschien afvragen waar u aan begonnen bent. Maar na een paar weken bent u weer toonbaar en krijgt u al een goede indruk van het resultaat van de facelift dat daarna gaandeweg duidelijker en mooier wordt. Na ongeveer vier maanden is het resultaat van de facelift goed zichtbaar maar het duurt meestal een jaar voordat alle weefsellagen en littekens helemaal zijn hersteld en het resultaat definitief is. Dan worden fotos gemaakt voor uw medisch dossier en voor de vergelijking met de fotos die voorafgaand aan de ingreep van het behandelde gebied zijn gemaakt.
Verder is het natuurlijk van belang om te weten hoe lang het resultaat van een facelift zichtbaar blijft. Klinieken geven aan dat dit vijf tot vijftien jaar het geval is. Het resultaat is dus vrij duurzaam. Factoren als erfelijke aanleg voor huidverslapping en leefgewoonten hebben daar natuurlijk invloed op, maar ook de gebruikte techniek voor de facelift. Zo zal het resultaat van een facelift waar alleen de bovenste huidlaag wordt gelift veel minder duurzaam zijn dan die waarbij ook de onderhuidse weefsellagen worden aangespannen. Dat het effect op langere termijn minder wordt wil overigens nog helemaal niet zeggen dat er dan weer een nieuwe ingreep gedaan moet worden. Dat hangt sterk af van uw wensen en of u met een wat minder zichtbaar resultaat ook nog tevreden bent.
Gezond leven heeft invloed op de duurzaamheid van het resultaat van een facelift. Zo zal uw huid weer sneller verouderen als u veel alcohol drinkt, veel rookt en uw gezicht te vaak en te lang bloot stelt aan de zon. Dus de duur van de periode waarin u plezier beleeft aan uw facelift wordt deels ook door uw eigen leefgewoonten bepaald.
Om het gewenste resultaat van een facelift te bereiken is meestal één ingreep voldoende. Een enkele keer kan het gebeuren dat een tweede ingreep nodig is om het resultaat te optimaliseren. Bijvoorbeeld als de asymmetrie (ongelijkheid tussen de rechter en de linker kant van het gezicht) na de facelift toch te opvallend is geworden.
De risico’s en complicaties tijdens en na de behandeling
Een facelift is een chirurgische cosmetische ingreep. Net als voor alle andere chirurgische ingrepen geldt ook voor een facelift dat er bepaalde risicos kleven aan de behandeling.
Complicaties die zich voor kunnen doen zijn bijvoorbeeld nabloedingen, infecties, stoornissen bij de genezing van de wond of zelfs de vorming van hypertrofische (dat zijn sterk verdikte) littekens. Ook kan er huidweefsel afsterven. De kans daarop is groter als u (enkele weken) voor en na de ingreep niet stopt met roken. Er is verder een hele kleine kans op trombose of op een allergische reactie op de narcose of op andere gebruikte middelen.
U moet zich natuurlijk bewust zijn van deze algemene risicos maar tegelijkertijd beseffen dat de kans op (ernstige) complicaties niet zo groot is. In dit verband is ook het gesprek en het consult vooraf in de kliniek erg belangrijk. De arts en de anesthesist zullen nagaan of er op voorhand een verhoogde kans is op complicaties door uw medische verleden, uw huidige conditie, uw medicijngebruik en leefgewoonten hierbij te betrekken. Bent u gezond en in een goede conditie dan is de kans op complicaties erg klein. Maar heeft u bijvoorbeeld overgewicht, suikerziekte of een andere aandoening en rookt u veel dan kunnen de risicos van de ingreep wel groter zijn. Een goede kliniek maakt voor uw persoonlijke situatie een goede analyse hiervan.
Er zijn naast de bovengenoemde algemene risicos ook specifieke risicos verbonden aan een facelift. Zo kan het een enkele keer voorkomen dat een aangezichtszenuw wordt beschadigd. Dat kan echter ook weer spontaan herstellen. Wanneer het litteken tot in de haargrens reikt kan de haargroei aldaar verminderen. Soms is het gevoel in de huid bij het oor tijdelijk veranderd. In een enkel geval kan er blijvende gevoelloosheid optreden in een deel van het gezicht.
Tot slot kan het gebeuren dat het resultaat van de ingreep niet is wat daarvan werd verwacht. Bijvoorbeeld omdat er te opvallende verschillen zijn tussen de linker en de rechter helft van het gelaat. Dat heet asymmetrie. Bedacht moet worden dat enige ongelijkheid normaal is ook als u geen facelift laat doen. Maar is dit te opvallend na de facelift of zijn er andere klachten wat het resultaat betreft dan kan een tweede ingreep nodig zijn.
Wanneer bent u geschikt voor een facelift?
Een belangrijk onderdeel van het gesprek vooraf in de kliniek is het beantwoorden van de vraag of u wel geschikt bent voor een facelift. Hierbij moet op een aantal punten gelet worden.
Zo kijkt de arts vooraf goed of de structuur en elasticiteit van de huid nog in een dusdanige conditie is dat een facelift goede resultaten kan geven. Leeftijd speelt daarbij een rol maar ook erfelijke aanleg en leefgewoonten. Doorgaans wordt een facelift gedaan tussen de 40 en 60 jaar maar ook op oudere leeftijd kan een facelift goede resultaten geven als de elasticiteit van de huid daarvoor nog toereikend is. Soms wordt geadviseerd om de huid eerst te behandelen met een bepaalde crème die de aanmaak van nieuwe huidcellen ook in diepere huidlagen stimuleert, dit als voorbereiding op en een beter herstel en resultaat van de facelift.
Een facelift is een chirurgische ingreep en net als voor andere operaties is het belangrijk dat uw medische conditie dusdanig is dat de ingreep verantwoord gedaan kan worden. Bepaalde aandoeningen zoals suikerziekte en overgewicht kunnen een verhoogde kans op complicaties betekenen. Het is daarom belangrijk dat u voorafgaand aan de facelift goed gescreend wordt, waarbij uw medische verleden, uw medicijngebruik en uw huidige conditie aan de orde komt.
Ook de inbreng van de anesthesist hierbij is van belang om specifieke risicos voor de narcose in te schatten.
Bent u lichamelijk helemaal in orde en is uw huid in een goede conditie voor een facelift dan is het minstens nog zo belangrijk om uw motivatie voor en uw verwachtingen van de facelift met de arts goed door te nemen. Vastgesteld moet worden of u realistische verwachtingen heeft van het resultaat dat met de facelift in uw situatie bereikt kan worden. Wanneer u naar perfectie streeft dan zullen deze verwachtingen doorgaans niet realistisch zijn en zal zeer waarschijnlijk het resultaat van de facelift voor u teleurstellend zijn. U moet zich dan afvragen of u wel geschikt bent voor een facelift. Alleen als u vooraf met de arts goed afstemt wat haalbaar is en u met dat verwachte resultaat tevreden zult zijn dan bent u geschikt om de facelift te ondergaan. Vaak kan de chirurg vooraf in de spiegel laten zien hoe het resultaat van de facelift kan worden, zodat u direct kunt aangeven of dat aan uw verwachtingen voldoet.
Een specifiek aandachtspunt wat betreft de motivatie voor de ingreep is de psychische aandoening BDD (Body Dismorphic Disorder). Mensen met BDD hebben last van zogenaamde ingebeelde lelijkheid. Zij vinden zichzelf of een bepaald deel van zichzelf lelijk terwijl voor anderen deze vermeende lelijkheid niet opvalt. Uit onderzoek is gebleken dat een cosmetische correctie dan vaak niet de oplossing is om van dit probleem af te komen, en dat met therapie betere resultaten worden behaald.
Anderzijds is het ook weer niet zo dat als iemand van alles wil laten corrigeren er per definitie sprake is van een psychische aandoening zoals BDD. Het kan immers om persoonlijke voorkeuren gaan ook als het gaat om correcties waarvan het resultaat voor anderen niet opvalt. Belangrijk is in ieder geval dat klinieken tijdens het gesprek vooraf aan de motivatie voor de ingreep aandacht besteden.
Het consult en gesprek bij een kliniek voorafgaand
Wanneer u overweegt om een facelift te laten doen is het belangrijk dat u er achter komt wat de mogelijkheden zijn en wat daar allemaal bij komt kijken. Dat kunt u op de eerste plaats doen door informatie op internet te lezen. Bijvoorbeeld de informatie die op deze site is opgenomen over een facelift. U kunt zich dan in algemene zin oriënteren en al enigszins een indicatie krijgen of een dergelijke ingreep iets voor u is.
U zult echter merken dat er altijd vragen open blijven die specifiek voor uw situatie opkomen. Daarom is het van groot belang dat u voor een persoonlijk consult naar een kliniek gaat. Het kan zinvol zijn om niet bij één maar bij meerdere klinieken dit te doen zodat u een goed beeld krijgt van de mogelijkheden.
Bij de meeste klinieken kunt u een afspraak maken voor een gesprek of een consult zonder de directe verplichting om de facelift ook te ondergaan. Bij sommige klinieken is zon consult gratis (al dan niet tijdelijk als actie) en bij anderen moet u daarvoor betalen. De kosten kunnen variëren van enkele tientjes tot 100 Euro. Vaak worden die bedragen weer terugbetaald als u de facelift daadwerkelijk laat doen.
Van belang is dat u het gesprek kunt voeren met de plastisch chirurg die ook de facelift zou gaan uitvoeren, zodat de informatie die u krijgt optimaal is.
Onderstaand hebben wij voor u een aantal punten op een rij gezet die aan de orde zouden moeten komen tijdens een oriënterend bezoek aan de kliniek voor een facelift:
- Is uw lichamelijke en geestelijke conditie toereikend om een facelift te ondergaan?
- Heeft u een gezonde motivatie voor de facelift of heeft u tekenen van een psychische aandoening als BDD?
- Welke medicijnen gebruikt u dagelijks en wat voor gevolgen heeft dat eventueel voor de voorbereiding op de ingreep en de nazorg?
- Heeft het zin een draadlift in plaats van een facelift te doen?
- Hoe groot is het te behandelen gebied en welke techniek is het meest geschikt?
- Moet er ook een halslift worden gedaan? Zo ja, met welke techniek?
- Moet er ook een voorhoofdslift worden gedaan?
- Moet de facelift gecombineerd worden met een andere cosmetische correctie zoals een ooglidcorrectie, liposculpture, lipofilling of een rimpelbehandeling.
- Welke verwachtingen heeft u van het resultaat van de facelift en zijn deze reëel zodat u na de ingreep niet teleurgesteld zult zijn? Het is belangrijk vooraf met de arts af te stemmen wat het haalbare resultaat voor u is en of u daarmee tevreden zult zijn. De arts kan dit laten zien in een spiegel door de huid naar de oren te trekken en door het tonen van “voor en na fotos” van vergelijkbare ingrepen bij anderen.
- Het doornemen van het gehele traject van de facelift. De voorbereidingen, de soort verdoving, het verloop van de ingreep, het herstel na de ingreep en de leefregels daarbij en de verdere nazorg inclusief de controles.
- Hoelang duurt de ingreep en het verblijf in de kliniek en is een overnachting nodig?
- Wordt er gebruik gemaakt van drains?
- Wordt er gebruik gemaakt van Tissucol (huidlijm)?
- Het stoppen met roken gedurende een aantal weken voor en na de behandeling.
- Welke complicaties kunnen er optreden?
- Wat worden de totale kosten van de facelift gezien de gebruikte verdoving en techniek en de duur van het verblijf in de kliniek?
- Als alles duidelijk is en u wilt de behandeling bij deze kliniek in gang zetten: het opstellen en ondertekenen van de behandelingsovereenkomst voor de facelift inclusief de toestemmingverklaring.
Het vergelijken van klinieken
U heeft zich goed georiënteerd en heeft veel gelezen over de facelift en u bent ook bij één of meerdere klinieken langs geweest om over uw specifieke situatie te praten? Dan komt uiteindelijk de vraag: bij welke kliniek kan ik de facelift het beste laten doen?
Uiteraard wilt u dat er met de grootst mogelijke zorg en vakmanschap wordt gewerkt bij een facelift. Uw gezicht en uw uitstraling is u immers erg veel waard. De kwaliteit van de kliniek is dan ook heel belangrijk. Maar daarnaast mag u natuurlijk ook kritisch zijn ten aanzien van de prijs van de facelift. Ook is belangrijk dat een kliniek meerdere technieken voor een facelift kan aanbieden. Onderstaand geven wij u criteria die u kunt gebruiken voor het vergelijken van klinieken voor een facelift op deze aspecten: kwaliteit, prijs en geboden technieken.
Vergoed door verzekering?
Een facelift wordt vrijwel altijd gedaan uit zuiver cosmetische overwegingen. Men wil immers de uiterlijke kenmerken van het ouder worden wegnemen of afremmen. Voor deze behandeling zal dan ook doorgaans geen vergoeding mogelijk zijn.
Fiscaal aftrekbaar?
Om de kosten van een chirurgische ingreep af te kunnen trekken moet daarvoor een medische indicatie bestaan. Dat wil zeggen dat er een verband moet zijn met een lichamelijke of psychische stoornis. Een facelift wordt echter meestal uit zuiver cosmetische overwegingen gedaan. Daarom zijn de kosten van een facelift veelal niet aftrekbaar voor de belasting.
De financiering
Een facelift is een hele dure ingreep. De kosten kunnen al gauw oplopen tot 5.000 Euro of meer. Veel mensen die een facelift willen laten doen hebben dan ook niet direct het geld daarvoor. Dan is het wellicht een mogelijkheid om een lening af te sluiten. U moet dan wel op een aantal punten goed letten.
Soms wordt door de kliniek zelf een mogelijkheid tot financiering aangeboden (al dan niet in samenwerking met een financiële instelling). Het is belangrijk dat u dan goed informeert naar het rentepercentage dat wordt berekend. Deze kan soms heel hoog zijn (tussen de 10 % en de 20 % ). Dat is niet altijd direct bekend omdat vaak alleen het maandbedrag wordt genoemd dat betaald moet worden en het aantal maanden dat u dit bedrag moet betalen om van de schuld af te zijn. Daar moet u echter geen genoegen mee nemen. U moet gewoon vragen naar het rentepercentage dat wordt gerekend. Men is verplicht om dat te geven. Laat u desnoods door een deskundige bijstaan.
Het gebeurt ook regelmatig dat de kliniek (al dan niet als actie) het toestaat dat u gespreid betaalt zonder dat er rente in rekening wordt gebracht. Dat is dan op zich natuurlijk meegenomen.
Bedenkt u wel dat een eventuele financiering wordt geregistreerd bij BKR in Tiel (ook als er geen rente wordt berekend). Dat kan tot gevolg hebben dat het lastiger wordt om andere leningen zoals een hypotheekverhoging te verkrijgen zolang de financiering van de facelift nog loopt.
Wanneer de rente die de kliniek zelf rekent erg hoog is dan kan het zinvol zijn om de rentetarieven van meerdere financiële instellingen met elkaar te vergelijken. Als het om de rente gaat en u een eigen woning heeft dan is de meest voordelige financiering meestal een verhoging van de hypotheek. Omdat een verhoging van de hypotheek echter allerlei eenmalige kosten met zich mee brengt (denk aan afsluitprovisie en eventuele taxatie- en notariskosten) heeft deze alleen zin als u deze verhoging toch al van plan was (bijvoorbeeld omdat u wilt verbouwen).
Het is belangrijk dat u weet dat de rente die u betaalt over de lening voor een facelift niet aftrekbaar is voor de belasting, zelfs niet als het om een verhoging van de hypotheek gaat.
Als laatste tip over het financieren van een facelift geven wij u aan dat u goed moet letten op de overige voorwaarden zoals de mogelijkheid om eventueel de lening vervroegd af te lossen zonder dat u daarbij een boete bent verschuldigd.