voor na borstvergrotingVeel vrouwen zijn tevreden over de resultaten van een borstvergroting die zij al dan niet in combinatie met een borstlift hebben ondergaan. Het effect van de borstvergroting is in principe direct na de ingreep waar te nemen. Het resultaat wordt echter pas goed zichtbaar als de zwellingen en blauwe plekken zijn verdwenen.

Met het verbeteren van de kwaliteit van de protheses zijn de resultaten van de borstvergrotingen ook sterk verbeterd. De moderne protheses zorgen namelijk niet alleen voor grotere borsten maar tevens voor natuurlijke vormen en voor borsten die zo natuurlijk mogelijk aanvoelen en passen bij de vorm van de borstkas. Bovendien kunnen vanwege de vele soorten en maten en speciale vormen van protheses in sommige gevallen ook verschillen tussen de linker borst en de rechter borst wat betreft vorm en/of grootte (asymmetrie) worden gecorrigeerd. Ook zijn er binnen bepaalde randvoorwaarden veel mogelijkheden om aan persoonlijke wensen tegemoet te komen.

Garanties voor een goed resultaat of voor volledige symmetrie van de borsten zullen doorgaans niet worden gegeven. Over het algemeen blijkt wel dat in de meeste gevallen één ingreep volstaat om een goed resultaat te realiseren. In een enkel geval is een tweede operatie noodzakelijk om een optimaal resultaat te bereiken. Dit kan te maken hebben met:

  • Een (te) onnatuurlijk resultaat.
  • De grootte of de vorm voldoet niet aan de verwachting of prognose.
  • Het verplaatsen van de protheses na de implantatie.
  • Verschillen tussen de borsten (asymmetrie) zijn onvoldoende verminderd of juist toegenomen.
  • Ongewenste rimpels of vouwen of zichtbare randen in de borsten als gevolg van de prothesen (vooral bij vrouwen met weinig eigen borstweefsel).


Hoe duurzaam is het resultaat van een borstvergroting?

De duurzaamheid van de protheses is de belangrijkste factor als het gaat om de duurzaamheid van het resultaat van de borstvergroting. Iedere prothese slijt en zal derhalve op den duur vervangen moeten worden. Dit is dan mede afhankelijk van de klachten die al dan niet gaan optreden. De duurzaamheid is sterk afhankelijk van de soort prothese. Zo moet een met zoutwater oplossing gevulde prothese na 7 tot 12 jaar worden vervangen. De moderne met cohesieve siliconengel gevulde druppelvormige protheses die tegenwoordig worden gebruikt slijten echter minder snel en kunnen meer dan 20 jaar meegaan.

Soms moet een prothese als gevolg van een defect al eerder worden vervangen.

Op sommige protheses wordt levenslang garantie gegeven tegen breuk of lekkage als gevolg van productiefouten. Bedacht moet wel worden dat een defect ook veroorzaakt kan worden door bijvoorbeeld een verkeersongeval of een ander incident. Belangrijk is dat u geregeld (bijvoorbeeld jaarlijks) de kliniek laat controleren of alles nog in orde is (al dan niet met behulp van een scan).

De duurzaamheid van de resultaten van een borstvergroting wordt niet alleen bepaald door de kwaliteit van de gebruikte prothese. Ook andere factoren kunnen een belangrijke rol spelen. Hierbij moet u denken aan onderstaande punten:

 

  • Het optreden van complicaties als overmatige kapselvorming.
  • Zwangerschap en borstvoeding na een borstvergroting.
  • Sterke wijzigingen in uw gewicht na de borstvergroting.

Zijn er nadelige effecten op de lange termijn van een borstvergroting?

Een laatste punt als het gaat om de duurzaamheid van het resultaat van een borstvergroting is de vraag of deze bepaalde nadelige effecten op de lange termijn kan hebben. Op de eerste plaats moet bedacht worden dat dit soort vragen nooit met 100 % zekerheid kunnen worden beantwoord. Wel is het een feit dat er uitgebreid onderzoek is verricht naar een eventueel verband tussen borstvergrotingen met siliconen protheses en het optreden van borstkanker en andere ziektes. Uit dit wetenschappelijk onderzoek is een dergelijk verband niet gebleken. Naarmate de periode dat deze ingrepen reeds worden verricht langer wordt zonder dat er tekenen zijn dat er wel een verband zou bestaan neemt de bewijskracht van dit soort onderzoeken toe.
Op basis van de genoemde onderzoeken is inmiddels het officiële standpunt door Nederland ingenomen dat het verband tussen siliconen en ziekten als borstkanker niet bestaat.