MEEST GEVRAAGDE INFORMATIE BORSTVERGROTING

veelgestelde vragen borstvergrotingHieronder staat de meest gevraagde informatie over de borstvergroting. Wanneer u klikt op een bepaald onderdeel van deze informatie over de borstvergroting dan gaat u naar een korte en bondige uitleg van die informatie. Mist u nog bepaalde informatie over de borstvergroting, laat het ons dan weten door te mailen naar info@kliniekbon.nl. Wij zullen u dan zo spoedig mogelijk de ontbrekende informatie over de borstvergroting geven.

Hoe werkt een borstvergroting?

Een borstvergroting is een chirurgische ingreep waarbij protheses in de borsten worden geplaatst. Meestal wordt de borstvergroting gedaan onder algehele narcose. De incisie voor de borstvergroting wordt vaak gemaakt onder de borsten in een borstplooi. De protheses voor de borstvergroting kunnen geplaatst worden onder, boven of tussen de borstspier. De plaats van de prothese is mede afhankelijk van het beoogde resultaat van de borstvergroting. De borstvergroting duurt gemiddeld 1 a 2 uur. Meestal kunt u enkele uren na de borstvergroting weer naar huis.

Drains na de ingreep

Er kunnen in de kliniek drains worden geplaatst in het wondgebied na de borstvergroting. Deze drains voeren het overtollige wondvocht af. Zodra er geen wondvocht meer wordt afgevoerd worden de drains weer verwijderd. Dat kan al het geval zijn voordat u weer naar huis gaat, dus op de dag van de borstvergroting zelf. Het is ook mogelijk dat u een dag of enkele dagen na de borstvergroting terug moet naar de kliniek om de drains te laten verwijderen.

De protheses

De protheses voor een borstvergroting kunnen rond van vorm zijn of druppelvormig (anatomische protheses). Het is meestal een zaak van persoonlijke voorkeur welke vorm voor de protheses wordt gekozen bij een borstvergroting.

Wie een borstvergroting overweegt moet goed navragen welke eigenschappen de protheses verder hebben die door de kliniek gebruikt worden. Zo verkleint een ruw oppervlak van de protheses de kans op overmatige kapselvorming na een borstvergroting. Als de buitenkant van de protheses meerdere lagen heeft is de kans op breuk en lekkage na een borstvergroting veel kleiner. Het gebruiken van cohesieve gel als vulling voor de protheses helpt de schade te beperken als de protheses onverhoopt toch (al dan niet door een ongeval) defect zouden raken. Protheses met een sterk afgeplatte rand zorgen voor een mooi en natuurlijk resultaat van de borstvergroting.

Maar het allerbelangrijkste is dat u nagaat welk merk gebruikt wordt voor de protheses. Zijn deze goedgekeurd door een erkende organisatie, en welke garanties krijgt u op deze protheses na de borstvergroting.

De risico’s van een borstvergroting

Een borstvergroting is een chirurgische ingreep en kent dus dezelfde algemene risicos als iedere andere operatie. Alhoewel de kans daarop heel klein is moet u denken aan risicos als infecties bij de protheses, allergische reacties op de narcose of het optreden van trombose na een borstvergroting. Een meer specifiek risico van een borstvergroting is het optreden van overmatige kapselvorming. De kans daarop wordt groter als er veel nabloedingen zijn na de borstvergroting. Andere risicos van een borstvergroting zijn het optreden van breuk of lekkage van de protheses, problemen bij de littekenvorming, ongewenste verplaatsing van de protheses, en gevoelsstoornissen.

Kapselvorming na de operatie

Kapselvorming na een borstvergroting is een natuurlijke reactie van het lichaam op de ingebrachte protheses. Kapselvorming is het proces waarbij het lichaam na de borstvergroting direct bindweefsel gaat aanmaken rondom de protheses. Deze worden daardoor ingekapseld. Kapselvorming is een normaal verschijnsel na de borstvergroting en het is ook gewenst omdat het ervoor zorgt dat de protheses na de borstvergroting goed op hun plek blijven. Soms kan het lichaam wat overdreven reageren en treedt er overmatige kapselvorming op na de borstvergroting. De borsten kunnen dan gaan samentrekken en eventueel gaan vervormen. Een hersteloperatie kan dan nodig zijn om deze overmatige kapselvorming na een borstvergroting te verhelpen.

Herstelproces

De eerste dagen na de borstvergroting gaat het herstel gepaard met zwellingen en lichte bloeduitstortingen. De borsten zullen gespannen aanvoelen. Deze klachten zijn vaak na een paar dagen al een stuk minder geworden. Gemiddeld genomen verloopt het herstel na een borstvergroting dusdanig dat u na twee weken weer kunt werken. Het volledige herstel na een borstvergroting neemt echter enkele maanden in beslag.

Pijn na een borstvergroting

Over het algemeen valt het erg mee met de pijn na een borstvergroting. Direct na de borstvergroting zullen de borsten door de zwellingen gespannen aanvoelen, en dat kan enige pijn geven. Vaak wordt al voorafgaand aan de borstvergroting medicatie toegediend om de pijn na de borstvergroting te onderdrukken.

Littekens

Bij een borstvergroting wordt de incisie meestal gemaakt onder de borsten, en dan zoveel mogelijk in een borstplooi. Het voordeel daarvan is dat de littekens na een borstvergroting niet of nauwelijks zullen opvallen. Uiteraard moeten de littekens wel eerst volledig genezen. De eerste weken na de borstvergroting zullen de littekens nog vrij rood van kleur zijn maar geleidelijk aan gaan de littekens meer de kleur van de omliggende huid aannemen en worden de littekens daardoor minder opvallend. Een volledig herstel van de littekens na een borstvergroting neemt wel meerdere maanden tot een jaar in beslag. Gedurende die tijd mag u de littekens niet blootstellen aan de zon of zonnebank. Soms treedt er een stoornis op van de genezing van de littekens na een borstvergroting zoals overmatige vorming van weefsel bij de littekens. Het kan dan nodig zijn om in een later stadium na de borstvergroting een correctie van de littekens te laten doen.

Kosten

De kosten van een borstvergroting zijn zeer afhankelijk van de kliniek waar u de borstvergroting laat doen. De kosten kunnen uiteenlopen van ruwweg 2000 tot 4000 Euro. Het lijkt verleidelijk om de borstvergroting te laten doen bij een kliniek waar de kosten laag zijn. Het is echter veel beter om te kijken naar de verhouding van de kwaliteit en de kosten van een kliniek voor een borstvergroting. Op deze site kunt u zien welke aspecten belangrijk zijn naast de kosten van een borstvergroting.

Klinieken om borsten te vergroten

Waar moet u op letten als u klinieken voor een borstvergroting gaat vergelijken? Op deze site kunt u alle aandachtspunten bekijken voor het vergelijken van klinieken voor een borstvergroting.

Vergoeding borstvergroting

Er wordt over het algemeen door zorgverzekeraars geen vergoeding betaald voor een borstvergroting. Ook van de belastingdienst ontvangt u geen vergoeding. Een vergoeding van de zorgverzekeraar is alleen mogelijk als er een duidelijke medische indicatie voor de borstvergroting bestaat. Maar een borstvergroting wordt meestal om zuiver cosmetische redenen gedaan.

Op afbetaling

Bij veel klinieken is het mogelijk om de borstvergroting op afbetaling te doen. Meestal hebben de klinieken een samenwerking daarvoor met een financiele instelling die de afbetaling van de borstvergroting voor u regelt. De afbetaling van de borstvergroting houdt meestal in dat u gedurende een bepaalde periode een bedrag per maand betaalt waar rente in begrepen is.