arts borstvergrotingHet is goed om vooraf al te weten hoe het herstel na een borstvergroting verloopt zodat u goed voorbereid bent. Onderstaand worden een aantal aspecten belicht over het herstel na een borstvergroting en de leefregels thuis die een goed herstel bevorderen. Bedenk wel dat dit algemene bevindingen zijn en dat het herstel sterk kan verschillen van vrouw tot vrouw. Dat geldt ook voor het antwoord op de vraag wanneer na een borstvergroting het werk en de normale bezigheden in huis of het beoefenen van sporten weer hervat kunnen worden.

Na de behandeling

Wanneer u bijkomt uit de narcose kunt u misselijk, slap en moe zijn. Sommige klinieken werken met speciale middelen die voorkomen dat u misselijk wordt na de narcose.

U kunt de kliniek verlaten zodra de plastisch chirurg en de anesthesist dat verantwoord vinden. Gemiddeld is dat enkele uren na de ingreep. Denk er aan dat u na de ingreep geen auto mag rijden. U moet er dus voor zorgen dat iemand u naar huis kunt brengen.

Zwellingen, pijn en blauwe plekken na een borstvergroting

Na de operatie zullen de borsten gezwollen zijn, lichte bloeduitstortingen (dus blauwe plekken) hebben en gespannen aanvoelen. Hiervan kunt u wat napijn hebben. Deze kan echter veelal met een lichte pijnstiller onderdrukt worden. Sommige klinieken hebben vooraf een pijnbestrijdingsmiddel in de borstholte gespoten dat nog enige dagen doorwerkt.
Meestal krijgt u medicijnen om de zwellingen tegen te gaan. Tevens moet u de eerste vier weken dag en nacht een sportbeha dragen om de zwelling tegen te gaan en om de borsten te ondersteunen. In sommige gevallen vindt de arts het noodzakelijk om gedurende enkele weken tevens een elastische band te dragen die de implantaten fixeren.

De zwellingen zijn normaal gesproken na een paar dagen al een stuk minder geworden maar zij verdwijnen pas geheel in de loop van twee tot zes weken. Het gespannen gevoel van de borsten zal na een paar dagen nog niet minder zijn. Dit verdwijnt pas geleidelijk gedurende een paar maanden omdat uw huid zich moet aanpassen aan de nieuwe contouren.

Hechtingen verwijderen

Na ongeveer een week gaat u terug naar de kliniek voor controle en om de hechtingen te laten verwijderen. Sommige klinieken werken met oplosbare hechtingen zodat u alleen voor controle hoeft terug te komen.

Herstel van de littekens na een borstvergroting

De eerste maanden kunnen de littekens nog vrij vurig gekleurd zijn en nog dik en hard zijn. Soms helpt het om de littekens voorzichtig te masseren met een crème zodat ze wat soepeler worden. De plastisch chirurg bepaalt wanneer u daarmee mag beginnen. Op den duur zullen de littekens steeds meer de kleur van uw huid aannemen en zodoende minder zichtbaar worden.

Gevoel in de tepels na een borstvergroting
Als gevolg van de ingreep kunnen de tepels minder gevoelig of gevoelloos zijn of juist extra gevoelig tot zeer gevoelig. Dit verschilt sterk van persoon tot persoon. In de meeste gevallen is het “normale” gevoel na enkele maanden weer terug maar bij sommige personen kan dit langer duren en soms is dit effect blijvend.

Leefregels thuis na een borstvergroting

Het is van belang om in ieder geval de eerste dagen na de ingreep rust te houden. De eerste 48 uur mag u bovendien niet douchen. Na enkele dagen kunt u kleine bezigheden thuis weer oppakken maar de eerste weken moeten zware inspanningen (ook geestelijk) worden vermeden. Van belang is namelijk dat er de eerste weken na de ingreep geen druk of spanning op de borst(en) komt te staan. Bewegingen die zonder pijn kunnen worden uitgevoerd zijn toegestaan. Het is verstandig om de eerste week na thuiskomst hulp te regelen.
Gedurende het eerste jaar na de ingreep mag u de littekens niet aan de zon blootstellen. Doet u dit wel dan kunnen ze “inbranden” en daardoor zullen ze meer zichtbaar blijven. Het liefst dus de littekens bedekt houden en anders deze insmeren met een hele hoge beschermingsfactor. Ook na een jaar is het verstandig om de littekens slechts met mate aan de zon bloot te stellen zodat ze minder zichtbaar blijven.

Hervatting werk en sporten na een borstvergroting

Ongeveer twee weken na de borstvergroting kunt u weer gaan werken en na zes weken bent u weer volledig actief en kunt u dus ook de sporten die u beoefende gaan doen. Deze termijnen zijn slechts gemiddelden en kunnen van persoon tot persoon sterk wisselen. Dit hangt af van de snelheid van het herstel en van de mate van lichamelijke inspanning op uw werk en de mate waarin de sporten die u beoefent fysiek zijn. Overleg daarom altijd met de kliniek over het werk dat u doet en de sporten die u beoefent om te zien wanneer u deze het beste weer kunt hervatten.

Voor sommige sporten geldt wellicht dat u ze na de borstvergroting beter niet meer kunt doen vanwege de kans dat de protheses tijdens het beoefenen van die sporten defect of beschadigd raken. Denk bijvoorbeeld aan vechtsporten. Ook hier is overleg met de kliniek en de chirurg belangrijk. Neem het zekere voor het onzekere.